5G milli oluyor
Türk Telekom Grubu, Mobil Dünya Kongresi’ne milli teknolojilerle damga vuruyor. Grup firması Argela, fuarda 5G’nin geleceğine yön verecek teknolojiler arasında gösterilen ProgRAN’ı tanıttı

BARSELONA
İspanya’nın Barselona şehrinde düzenlenen Mobil Dünya Kongresi (MWC) start alırken, Türk teknoloji firmalarının da gövde gösterisine sahne oluyor. Fuarda Türk firmalar da stand ve çözümleriyle boy gösteriyor. Bu firmalardan biri Türk Telekom Grubu bünyesindeki Argela.
Argela fuarda 5G’ye yön verecek teknolojiler arasında gösterilen ProgRAN’ı tanıtıyor. Argela, milli 5G altyapısı oluşturmak için çalışmalara hız verdiğini de açıkladı.
15 patent başvurusu
ProgRAN, baz istasyonlarının dinamik olarak kolayca programlanabilmelerini sağlayan 5G radyo erişim ağları mimarisine yönelik çalışmaları içeriyor. Argela ayrıca fuarda milli 5G ağ altyapısı projesi MİLAT’ın temelini oluşturan ‘Yazılım Tanımlı Ağ (SDN)’ teknolojileri ile ULAK projesi kapsamında geliştirdiği yerli baz istasyonu da katılımcılardan ilgi gördü.
Argela Genel Müdürü Bülent Kaytaz, 5G’de milli altyapıyı üretmeye soyunduklarını belirterek, ProgRAN projesi kapsamında ABD Patent ve Marka Ofisi’ne 12 patent başvurusunda bulunan Türk Telekom’un, 15 patent başvurusu için de sırada olduğunu söyledi.
Türkiye’nin teknoloji ve bilgide bağımsızlığının sağlanması gerektiğine işaret eden Kaytaz, “Türkiye’den neden milli bir teknoloji şirketi çıkmasın sevdasıyla yola çıktık. Bunu özel ve kamu ortak yapmak gerekiyor. Beyin göçünü tersine çevirerek, mühendislere iş imkanı yaratmak gerekiyor. Biz 5G çalışmalarına dünyadan 3-5 yıl önce başladık. Bu alanda ekosistemin kurulması şart. 5G devlet politikası olarak götürülmesi gereken bir proje” dedi.
Argela olarak Silikon Vadisi, Ankara ve İstanbul’daki ofislerinde projeler geliştirdiklerini anlatan Kaytaz, “Amacımız sadece ürünü geliştirip satmak değil, fikri mülkiyete de sahip olmak istiyoruz. Daha fazla patente sahip olup bu alandan da para kazanmak istiyoruz” diye konuştu.

Uzaktan ameliyat yolda

Argela’nın Mobil Dünya Kongresi’nde tanıttığı ProgRAN ile sunulan 5G modeli, esnek ve özelleştirilebilir yapısıyla hücresel ağı daha küçük ağlara bölecek ve her birini bir ihtiyaçtan diğer ihtiyaca transfer edilebilir bir yapıya sokacak. Bu sayede örneğin İstanbul’dan bir doktor, ProgRAN ile sunulacak kendisine özel 5G ağ altyapısı ile doğu illerinden birinde yapılan bir ameliyata yüksek kalitede ve kesintisiz bağlanarak ameliyatı uzaktan gerçekleştirebilecek. 
Bu ağ, doktorun ameliyata kesintisiz bir şekilde müdahale edebilmesi için gerekli tüm kapasite ve hız ihtiyacına sahip olacak. Benzer şekilde fabrikalardaki seri üretim bantları ve robotların uzaktan yönetimi için ihtiyaç duyulan kapasitenin anında özel ağ üzerinden üretim yöneticilerine aktarılması da mümkün olacak. Böylece ihtiyaç duyulduğu durumda insan gücüne gerek olmadan uzaktan değiştirilmesi olanağı doğacak.

Türk markalı CEP’LERİ 45 ülkeye satacak

Google ile işbirliğine devam eden Türk markası General Mobile, Android One platformunda ikinci ürünü GM 5 Plus’ı Mobil Dünya Kongresi’nde açıkladı. 45 ülkeye satılacak 5.5 inç ekrana sahip telefon nisan ayında satışa sunulacak.
Google ile Android One, Qualcomm ile Snapdragon 617 işlemcisini kullanarak işbirliği yapan şirket, GM 5 Plus’ta 5.5 ekran hızlı şarj ve veri transferi yapan USB-C girişini de kullanmaya başladı. Telefon, Android 6.0 Marshmallow sürümüyle gelecek. Nisan ayında satışa çıkacak telefonun Avrupa satış fiyatı 199 euro olarak açıklandı.
Telpa Yönetim Kurulu Başkanı Sabahattin Yaman, teknoloji devi iş ortaklarıyla yaptıkları işbirliğini farklı noktaya taşıdıklarını ifade ederek, “Android One platformundaki ilk ürünümüz General Mobile 4G ile elde ettiğimiz başarı ve deneyim bizi daha ciddi adım atmaya zorladı. Şimdi GM5 Plus ile fiyat performans oranı en iyi cihazı 45 ülkede tüketicilere sunmayı arzuluyoruz” dedi.

HTC Vive’da ön sipariş başladı

Tüketici sürümü HTC tarafından Barselona’da tanıtılan Vive 29 Şubat 2016 tarihinden itibaren ön siparişe açılıyor. Fiyatı 779 dolar olarak açıklandı. HTC, Valve işbirliğiyle geliştirdiği Vive sanal gerçeklik sisteminin ticari sürümünün nihai versiyonunu duyurdu. 
Vive’ın özelliklerinin üzerine inşa edilen ve gücünü Steam VR teknolojisinden alan bu eksiksiz Vive sistemi, Vive Telefon Hizmetleri adı verilen yeni bir teknolojiyi de beraberinde getiriyor ve sanal gerçeklikte yeni bir standart oluşturuyor.
Vive’ı bir adım daha ileri götüren Vive’ın tüketici sürümü, kablosuz olarak hareket takibi yapan güncellenmiş kontrolleri ve ön-kamerası, geliştirilmiş kafa bandıyla ilgi çekiyor.

Cepler de modüler oldu!

LG’nin MWC’deki sürprizi modüler cep G5 oldu. LG G5, tek parça metalden gövdesi ve kolay çıkartılabilir pil özelliğinin yanı sıra modüler tasarımı ile telefona farklı bir bakış getirdi. LG Oyun Arkadaşları adı altında kendisine eşlik eden bir cihaz koleksiyonuyla tamamlanan LG G5, istenildiğinde dijital kamera ya da Hi-Fi oynatıcı gibi birçok cihaza dönüştürülebiliyor.
Tamamı metal olan pürüzsüz gövde tasarımına sahip. Biten pili saniyeler içinde, şarj edilmiş olanla değiştirebilmenizi sağlayan kolay çıkartılabilir bir pile sahip. 5.3 inç’lik ekran boyutuna sahip. 16 MP kamera, 4GB Ram, 32 GB hafıza, Android Marshmallow işletim sistemiyle geldi. Ağırlığı ise 152 gram.

Sony’den ‘X’ furyası

Sony de fuarda tanıtması beklenen Z6 serisi cep telefonu yerine orta segment için üç yeni modelini duyurdu. Xperia X, Xperia XA, Xperia X Performance. Hepsi de 5 inç ekrana ve Android Marshmallow işletim sistemine sahip.
Cihazlarda pil ömrü de artırıldı. Üç model de on dakikalık şarjla 5.5 saatlik kullanım sunuyor. Kameraları da bir hayli iddialı. Xperia X ve X Performance’da 23 MP çözünürlükte ön, 13 MP çözünürlükte ise arka kamera var. XA’da ise 13 MP ön, 8 MP arka kamera bulunuyor. X ve X Performance’ın Ram’i 3 GB, XA’nınki ise 2 GB. İki modelde depolama alanları 32 GB, XA da ise 16 GB olarak belirtildi.

Üç özellik bir arada

Teknolojide ikisi bir arada trendine HP, üçü bir aradayı sunan cihazıyla yeni bir boyut kattı. Mobil Dünya Kongresi’nde, hem phablet, hem dizüstü hem de masaüstü bilgisayar deneyimini tek cihazda birleştiren ürünü HP Elite x3’ü tanıttı. Kullanıcılar üretkenlik için kilit öneme sahip uygulamaları farklı cihazlardan sorunsuzca çalıştırmalarına imkan tanıyor. HP Başkanı ve CEO’su Dion Weisler, “HP Elite x3, mobilite ve bilişimin gerçekten anlamlı bir yöntemle bir araya geldiği devrim niteliğinde bir mobil platform. İş ortaklarımızın sağladığı güçle birlikte sektörü daha ileri bir noktaya taşıyor ve mobil üretkenlik vaadimizi müşterilerimiz için bir gerçeklik haline getiriyoruz” dedi.

Devir Patent Tescil Ofisi.
Üniversiteler Patent Yarışması başvuruları başladı
Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, 'Patentle Türkiye 3’üncü Üniversiteler Patent Yarışması’ başvurularının başladığını duyurdu. Asan, 2021 yılının ilk 6 ayında kuruma yapılan fikri mülkiyet başvurularının da arttığını bildirdi.Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, Patentle Türkiye 3’üncü Üniversiteler Patent Yarışması başvurularının başladığını açıkladı. Prof. Dr. Asan, yarışmanın hedef kitlesinin ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim gören üniversite öğrencileri olduğunu söyledi. Prof. Dr. Asan, bu yarışmayla öğrencilerin öncelikle patent konusunda farkındalıklarını artırmayı; bunun yanında da patent araştırması ve patent başvurusu yapma konularında bilgi ve tecrübe kazanmalarını sağlamayı amaçladıklarını kaydetti. Asan, 2017’de düzenledikleri ilk yarışmaya 101 farklı üniversiteden 518, 2019 yılındaki 2’nci Patent
Devamı »

bloglar

Üniversiteler Patent Yarışması başvuruları başladı
Orta öğretimde patent atağı
Patent başvuruları geçen yıla göre yüzde 16 arttış gösterdi
Türkiye uluslararası patent başvuruları artış oranında dünya birincisi oldu
Koronavirüse karşı patent başvuruları
Yapay zeka patent alamadı
Devir Patent Tescil Ofisi Data Center Expo Eurasia Fuarına Katılıyor
Yaratıcı fikirleri teşvik eden belge: Patent
Devir Patent