Orta öğretimde patent atağı
Sanayideki ve üniversitelerdeki patent çalışmalarının ardından liseler de fikri mülkiyet çalışmalarından geri kalmıyor. Bu yılın ilk beş ayında mesleki eğitim, BİLSEM’ler ve fen liselerinde toplam 2 bin 730 ürün tescil başvurusu yapıldı. Bunlardan 633 patent, faydalı model, tasarım ve marka tescili alındı.

Yerli sanayi ürünlerinin rekabet gücünü artırmak, uluslararası pazarlarda avantaj elde etmek için patent çalışmaları her alanda teşvik ediliyor. Sınai mülkiyetin tüm alanlarında, ilk 10 ülke içinde yer alma hedefine paralel olarak geçen yıl ‘Patentle Türkiye’ yarışması gerçekleştirildi. Bu kapsamda 98 üniversiteden 584 patent başvurusu alındı. Diğer yandan liseler de aynı konuda atağı kalktı. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 2019-2020 eğitim öğretim yılının temasını ‘patent, faydalı model ve tasarım’ olarak belirledi. Söz konusu dönem için konulan ‘100 tescil’ hedefi aşılarak, 12 patent, 8 faydalı model, 109 tasarım ve 59 marka için tescil alındı. Bu kapsamda yapılan çalışmalara yenileri eklendi.
 
BİLSEM’LER HIZLI BAŞLADI
 
MEB, Bilim ve Sanat Merkezlerinde (BİLSEM) ve fen liselerinde de fikri mülkiyet çalışmalarını başlattı. Bu kapsamda Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanlığı desteğiyle 81 ildeki 183 BİLSEM’de görev yapan öğretmenlere fikri mülkiyet ve sınai haklar konusunda eğitim verildi. BİLSEM’lerde yürütülen projeler yeniden yapılandırıldı. Bu çalışmalar meyvelerini vermeye başladı. MEB, her bir BİLSEM’den en az bir ürün tescili olmak üzere 2021’de 183 ürün tescili almayı hedefliyordu. İlk beş aydaki başvurular sonunda 520 ürünün tescili alındı.

BİLSEM’lerden ilk beş ayda yapılan 1.724 başvurunun türleri şöyle oldu:
 
* 101 patent
 
* 155 faydalı model
 
* 1.460 tasarım
 
* 8 marka
 
Fen liselerinde de başvuruda bulunulan 156 üründen 9’u için tescil alındı. MEB, her bir fen lisesinden en az bir ürün tescili olmak üzere 2021’de 320 ürün tescili almayı hedefliyor.
 
Mesleki eğitimde ise bu yıl 850 ürün başvurusunda bulunuldu ve 104 ürünün tescili alındı. Böylece yılın geneli için belirlenen hedefin yüzde 42’si gerçekleşti.
 
HEDEFLER AŞILACAK
 
Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Mahmut Özer, konuyla ilgili açıklamasında, fikri mülkiyet farkındalığını ortaöğretim kurumlarında yaygınlaştırmak istediklerini söyledi. Özer, şöyle devam etti. “2021 yılında 320 fen lisemizin ve 183 BİLSEM’in her birinin en az bir ürün tescil etmesini hedefliyoruz. Mesleki eğitimde de 250 ürün tescili hedefliyoruz. Dolayısıyla 2021’de toplam 753 patent, faydalı model, tasarım ve marka tescili almayı hedefliyoruz. Yılın ilk beş ayında tescil hedefimizin yüzde 84’üne ulaştık. Dolayısıyla, hedefi aşacağımıza inanıyorum. Böylece fikri mülkiyet ve sınai haklarla ilgili ortaöğretim kurumlarımızda ve Bakanlığımızda oldukça güçlü bir deneyim ve kültür oluştu. Bu çalışmalar gelecekte çok daha iyi bir noktaya taşınacaktır.”

Devir Patent Tescil Ofisi
Üniversiteler Patent Yarışması başvuruları başladı
Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, 'Patentle Türkiye 3’üncü Üniversiteler Patent Yarışması’ başvurularının başladığını duyurdu. Asan, 2021 yılının ilk 6 ayında kuruma yapılan fikri mülkiyet başvurularının da arttığını bildirdi.Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, Patentle Türkiye 3’üncü Üniversiteler Patent Yarışması başvurularının başladığını açıkladı. Prof. Dr. Asan, yarışmanın hedef kitlesinin ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim gören üniversite öğrencileri olduğunu söyledi. Prof. Dr. Asan, bu yarışmayla öğrencilerin öncelikle patent konusunda farkındalıklarını artırmayı; bunun yanında da patent araştırması ve patent başvurusu yapma konularında bilgi ve tecrübe kazanmalarını sağlamayı amaçladıklarını kaydetti. Asan, 2017’de düzenledikleri ilk yarışmaya 101 farklı üniversiteden 518, 2019 yılındaki 2’nci Patent
Devamı »

bloglar

Üniversiteler Patent Yarışması başvuruları başladı
Orta öğretimde patent atağı
Patent başvuruları geçen yıla göre yüzde 16 arttış gösterdi
Türkiye uluslararası patent başvuruları artış oranında dünya birincisi oldu
Koronavirüse karşı patent başvuruları
Yapay zeka patent alamadı
Devir Patent Tescil Ofisi Data Center Expo Eurasia Fuarına Katılıyor
Yaratıcı fikirleri teşvik eden belge: Patent
Devir Patent