Antepin Yöresel Lezzeti - Fıstıklı Katmer - Tescilleniyor.
Gaziantep Sanayi Odası (GSO), Gaziantep ile özdeşleşen lezzetlerinden "Antep Katmeri" tatlısının tescilini alacak.

Şehrin geleneksel tatlılarına ve yöresel el sanatlarına sahip çıkmaya devam eden Sanayi Odası, uluslararası tescilini alma başarısı gösterdiği Antep Baklavası ve tescil sürecini başlattığı Kutnu Kumaşı’nın ardından şimdi de "Antep Katmeri" için harekete geçti.
GSO, içerisinde Antep fıstığı ve kaymak kullanılarak geleneksel özelliklere uygun olarak yapılan ve genellikle kahvaltıda yenilmesi tercih edilen Antep Katmeri’nin "Coğrafi işaretini" almak için Türk Patent Enstitüsü’ne (TPE) bu yılın başında başvuruda bulundu.
Coğrafi işaretin alınması durumunda, Antep Katmeri’nin standardının korunması ve geleneksel üretim metoduna uygun olarak her yerde üretilebilmesi sağlanmış olacak, marka değeri kazandırılacak.
GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Türkiye’nin sanayisi ve ticaretinde çok önemli yere sahip Gaziantep’te çok çeşitli el sanatları bulunduğunu ve çok zengin bir mutfağa sahip olduğunu söyledi.
Gaziantep mutfağının seneler boyunca çeşitli geleneklerin harmanlanmasıyla oluştuğuna vurgu yapan Konukoğlu, şunları kaydetti:
"Türkiye’de bütün illeri kapsayan lezzet haritası çalışmasına göre; çeşit açısından en zengin mutfağa sahip il Gaziantep. Gaziantep mutfağı 291 çeşit yemek ve tatlıdan oluşuyor. Katmer de yöre mutfağının vazgeçilmez tatları arasında yer alıyor. GSO olarak, milli kültürümüzün bir parçası olan yöresel lezzetlerimizin özelliklerinin ve lezzetinin korunması, tanıtımı için önemli çalışmalar yapıyoruz. Bu doğrultuda Antep Katmeri tatlısının da coğrafi işaretini almak üzere TPE’ye başvurduk."

"ZENGİN YEMEK KÜLTÜRÜMÜZ, TANITIM İÇİN ÖNEMLİDİR"

GSO olarak, Antep Baklavasının coğrafi işaret tescilini aldıktan sonra uluslararası tescili için AB’ne başvurduklarını, dört yıllık bir sürecin sonunda AB tescilini 2013 yılında aldıklarını anımsatan Adil Konukoğlu, baklavanın, Türkiye’den tescil edilen ilk ürün olması açısından büyük önem taşıdığının altını çizdi.
Üyelerinin markalaşma çalışmalarını desteklemek, şehre katma değer kazandırmak amacıyla Sanayi Odası’nın "Marka Şehir Gaziantep" projesini 2003 yılında başlattığını hatırlatan Konukoğlu, en fazla marka patent başvurusunda bulunan altıncı şehir konumuna ulaşan Gaziantep’ten 2014 yılı sonunda başvurusu sayısının 3 bini geçtiğine işaret etti.
"Marka şehir Gaziantep’in marka ürünlerinin sayısını artırmak istiyoruz" diyen Konukoğlu, Antep Katmeri’nin coğrafi işaretini alarak hem geleneksel tatlılarının yöresel özelliklerini koruyacaklarını hem de ticaretinin artmasını sağlayacaklarını söyledi.
Gaziantep ve ülkemizin tanıtımında yemek kültürümüzün önemli bir yer tutabileceğinin altını çizen GSO Başkanı Konukoğlu, "Ülkelerin ve şehirlerin gelişmesi artık markalarla oluyor. Türkiye’nin her ilinde meşhur ürünleri var. Yüzyıllardır bu kültür ürünleri yaşatılıyor. Bunların her biri bölgesel kalkınma için birer ekonomik fırsattır. Bütün şehirlerimizin yöresel ürünlerine sahip çıkarak markalaştırması, ekonomiye kazandırması gerekiyor’’ diyerek sözlerini tamamladı.

ANTEP KATMERİ

Antep Katmeri; içerisinde Antep fıstığı, şeker, kaymak ve yağ bulunan bir adet yağlı yufkanın kare zarf şeklinde katlanması ve fırında pişirilmesiyle hazırlanan bir tatlıdır. Genellikle sabahları kahvaltıda yenilmesi tercih edilir.
Antep Katmeri, diğer bölgelerde yapılan katmerden farklı olarak sadece tatlı olarak yapılır.

Hamurunda buğday unu kullanılmalıdır. İçinde fıstık bulunmalıdır. Üzerine şerbet veya kıvam dökülmez; Antep Katmeri’nin tatlılığı hazırlanırken içerisinde konulan şekerin pişme sırasında eriyerek ürüne yayılması ile oluşur. İçerisine ya da üzerine tarçın, pudra şekeri, Hindistan cevizi, susam, çörekotu gibi malzemeler konulmaz.

Üniversiteler Patent Yarışması başvuruları başladı
Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, 'Patentle Türkiye 3’üncü Üniversiteler Patent Yarışması’ başvurularının başladığını duyurdu. Asan, 2021 yılının ilk 6 ayında kuruma yapılan fikri mülkiyet başvurularının da arttığını bildirdi.Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, Patentle Türkiye 3’üncü Üniversiteler Patent Yarışması başvurularının başladığını açıkladı. Prof. Dr. Asan, yarışmanın hedef kitlesinin ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim gören üniversite öğrencileri olduğunu söyledi. Prof. Dr. Asan, bu yarışmayla öğrencilerin öncelikle patent konusunda farkındalıklarını artırmayı; bunun yanında da patent araştırması ve patent başvurusu yapma konularında bilgi ve tecrübe kazanmalarını sağlamayı amaçladıklarını kaydetti. Asan, 2017’de düzenledikleri ilk yarışmaya 101 farklı üniversiteden 518, 2019 yılındaki 2’nci Patent
Devamı »

bloglar

Üniversiteler Patent Yarışması başvuruları başladı
Orta öğretimde patent atağı
Patent başvuruları geçen yıla göre yüzde 16 arttış gösterdi
Türkiye uluslararası patent başvuruları artış oranında dünya birincisi oldu
Koronavirüse karşı patent başvuruları
Yapay zeka patent alamadı
Devir Patent Tescil Ofisi Data Center Expo Eurasia Fuarına Katılıyor
Yaratıcı fikirleri teşvik eden belge: Patent
Devir Patent