Avrupa Birliği Marka Tescili

Avrupa Markası denildiğinde akla gelen ilk olarak Topluluk Markası (CTM) gelmelidir. Markalar tescil edildikleri ülkelerde korunurlar. Bu nedenle koruma talep edilen ülkelerde Avrupa Markası tescil başvurusu gerçekleştirilmelidir. Tüm dünyada geçerli bir tescil sistemi yoktur ancak Türkiye'nin yararlanabildiği 2 toplu tescil sistemi bulunmaktadır: Topluluk Markası (CTM) ve Madrid Protokolü’dür. Avrupa Markası (Topluluk Markası), tek bir başvuru ile 27 Avrupa Birliği ülkesinde tescil olanağı sunar. Madrid Protokolü çerçevesinde yapılan başvuru ile 2014 yılı itibariyle 92 üye ülkenin tamamı veya seçilen ülkeler için koruma sağlanır.
Devir Patent Marka Tescil Ofisi
Avrupa Markası ve Madrid Protokolü toplu tescil sistemlerinden Türk firmaları yararlanabilir. Toplu tescil sistemlerine üye olmayan diğer ülkeler için ise tek tek müracaat edilerek koruma yapılır.  Ayrıca toplu tescil sistemine üye olan ülkelere, hem ülkesel hem de toplu tescil sistemlerinden biri seçilerek marka tescil işlemi uygulanır. Avrupa Birliği ülkelerinin tamamı için geçerli olan Avrupa Markası, Avrupa Topluluğu Konseyi'nin 40/94 sayılı Topluluk Tüzüğü ile düzenlenmiştir. Avrupa Topluluğu ülkelerinin tümünde geçerli olan bir sistemdir. Sistem, Avrupa Birliği’ni bir devlet gibi kabul etmiştir. Bir tek Avrupa markası başvurusuyla, Topluluk üyesi devletlerde geçerli olan marka tescil belgesi elde edilmektedir. Türk vatandaşları da Paris Sözleşmesi gereğince Avrupa Markası tescil ettirebilirler. Avrupa Topluluğu'nda korunmasını sağlayabilirler. Avrupa markası almak için, İspanya'nın Alicante şehrinde bulunan Topluluk Marka Ofisi’ne (OHIM) doğrudan veya bu maksatla topluluk üyesi ülkelerin Marka Tescili işlemini yapan ofislerine Türkiye’de Türk Patent Enstitüsü’ne başvuruda bulunulması gereklidir.

Avrupa Markası tescil sistemlerinde maliyet ve işlem kolaylığı açısından diğerlerine göre daha avantajlı olup, en çok tercih edilen marka sistemidir. Özellikle de Avrupa markası birden fazla ülkede marka başvurusu yapmak isteyen firmalar için en uygun alternatiftir. Avrupa Birliği’ne üye olan tüm ülkelerde marka tescili hedefleniyorsa, Avrupa Markası (CTM) Tescili tercih edilebilmelidir.  Bununla birlikte Türk sanayicilerinin Afrika’ya yönelmesi sonucunda OAPI (Afrika Birliği) Tescil Sistemi daha çok tercih edilmeye başlanmıştır. ARIPO (Afrika Bölgesel Fikri Haklar Organizasyonu) Tescil Sistemi ise hukuksal sorun yaşama riski olduğundan fazla önerilmemektedir. Avrupa markası tescil sürecinde dikkat etmemiz gereken en önemli noktalardan biri marka logomuzda, markanın kullanımına ilişkin bilgilere yer vermemektir. Çünkü bu durum en önemli mutlak ret sebeplerindendir. Üretim kaynağı değil ise coğrafi yer adlarının ve tescilli anlamına gelen “R” ibaresinin de logomuzda bulunmaması gerekmektedir. Aynı zamanda yapacağımız başvuruların mümkün mertebe faaliyet alanımıza giren veya ileride girmesi söz konusu olan ürün ve hizmetler adına olması önem arz etmektedir. Yurtdışında marka tescil öncesinde ilgili markanın tescil edilip edilemeyeceğinin araştırmasını yapmak riskleri en aza indirecektir. Firmaların, marka teşvikleri, tescil sistemi analizi, yurtdışı tescile engel olabilecek durumlar gibi konularda danışmanlık hizmeti almaları ise zaman ve maliyet tasarrufu açısından faydalı olacaktır.

Devir Patent Tescil Ofisi olarak yurt dışı işlemlerinizde de yanınızdayız.

Üniversiteler Patent Yarışması başvuruları başladı
Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, 'Patentle Türkiye 3’üncü Üniversiteler Patent Yarışması’ başvurularının başladığını duyurdu. Asan, 2021 yılının ilk 6 ayında kuruma yapılan fikri mülkiyet başvurularının da arttığını bildirdi.Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, Patentle Türkiye 3’üncü Üniversiteler Patent Yarışması başvurularının başladığını açıkladı. Prof. Dr. Asan, yarışmanın hedef kitlesinin ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim gören üniversite öğrencileri olduğunu söyledi. Prof. Dr. Asan, bu yarışmayla öğrencilerin öncelikle patent konusunda farkındalıklarını artırmayı; bunun yanında da patent araştırması ve patent başvurusu yapma konularında bilgi ve tecrübe kazanmalarını sağlamayı amaçladıklarını kaydetti. Asan, 2017’de düzenledikleri ilk yarışmaya 101 farklı üniversiteden 518, 2019 yılındaki 2’nci Patent
Devamı »

bloglar

Üniversiteler Patent Yarışması başvuruları başladı
Orta öğretimde patent atağı
Patent başvuruları geçen yıla göre yüzde 16 arttış gösterdi
Türkiye uluslararası patent başvuruları artış oranında dünya birincisi oldu
Koronavirüse karşı patent başvuruları
Yapay zeka patent alamadı
Devir Patent Tescil Ofisi Data Center Expo Eurasia Fuarına Katılıyor
Yaratıcı fikirleri teşvik eden belge: Patent
Devir Patent