Buluştan Patent'e giden yol
Patent süreçleri nasıl işliyor? UPS Başkanı Erdem Kaya, "patent sayımızı nasıl arttırabiliriz?" sorusuna bakın nasıl yanıt veriyor

Dünyada her yıl 2 milyondan fazla patent başvurusu yapılıyor. Bu başvuru sayısının içinde ülkemizin payı her geçen yıl artsa da hala binde ikiler civarında.  
Türkiye-2023 projesindeki hedeflerine şu gün itibarıyla ulaşmış olan başka ülkelere bakıldığında, hepsinin istisnasız en çok patent başvurusu yapanlar olduğunu görüyoruz.
Uluslararası Patent Birliği (UPB) Başkanı  Marka & Patent Vekili ve Elektronik Mühendisi Erdem Kaya İnternethaber için kaleme aldığı makalesinde  "Biz de bu ülkelere benzer şekilde 2023 yılına kadar patent sayımızı yaklaşık 5.000’den 50.000 adede çıkarmak istiyoruz." diyor.
Peki patent süreçleri nasıl işliyor? UPS Başkanı Erdem Kaya, "patent sayımızı nasıl arttırabiliriz?" sorusuna bakın nasıl yanıt veriyor:

"Uzun yıllar birçok kuruma patent alanında eğitimler vermekteyim ve bu süreçte ilk gözlemlediğim husus, “bir şeye buluş demek için onun sıfırdan bir icat olması gerekir” algısı. Ancak bariyer kesinlikle bu kadar yüksekte değil.  Patent kanunları emsallerine göre az da olsa teknik bir avantaj sağlayan en basit bir çözümün bile bir buluş olduğunu söylüyor. Dolayısıyla basit de olsa bir çözümünüz varsa siz bir buluşçusunuz ve buluşunuzu korumak en doğal hakkınız.
Bundan sonra ilk dikkat etmeniz gereken husus ise gizlilik. Patent başvurusundan önce buluşunuzu kesinlikle halka açmayınız. Halihazırda halka açtıysanız eğer, 1 yıl geçmeden mutlaka patent başvurusu yapmanız gerekiyor. Aksi takdirde başvurudan önce yaptığınız bir ifşaat patent almanıza engel bile olabilmektedir. Eğer birine teknik bilgileri açma zorunluluğunuz varsa bu durumda bu kişi/kişilerle bir “Gizlilik Anlaşması” yapmanızı önemle tavsiye ederim.
Bir sonraki aşama ise patent araştırması olmalıdır. Bu araştırma sayesinde, var olan bir şeyi yeniden bulma ya da başkası adına patentli bir projeye emek ve para harcama riski kalmayacaktır. Ayrıca, bu araştırmadan çok değerli yeni fikirler de edinebilirsiniz. Yüzeysel bir patent araştırmasını örneğin Avrupa Patent Ofisi’nin espacenet internet sitesinden yapabilirsiniz. Ancak profesyonel bir patent araştırması için mutlaka bu alanda yetkin bir patent vekillik firması ile çalışın derim. Bu arada patent araştırma işlemi daha Ar-Ge sürecinin en başlarında yapılmalı ki boşuna emek ve para harcanmasın.
Patent araştırmasının sonucu kısmen bile olumlu olsa patent başvurusu yapmanızı öneririm. Patent başvurusundaki en kritik aşama patent tarifnamesinin hazırlanması sürecidir. Patent tarifname hazırlığı hem teknik hem de hukuki bilgiyi gerektirir (özellikle istemler kısmı) ve mutlaka tecrübeli bir patent vekilince yapılmalıdır. Aksi takdirde patent başvurunuzun geniş bir koruma sağlaması mümkün olamayacaktır. Patent vekiliniz genellikle 2-4 hafta içerisinde patent tarifnamesini tamamlayacak ve sizin onayınıza sunacaktır. Son revizyonlardan sonra da patent başvurusu yapılmaktadır.
Patent başvurusu ile beraber hukuki koruma başlamakta, ancak patent belgesinin gelmesi 2-4 yıl arası bir süre alabilmektedir. Süreçteki tüm gelişmeler patent vekilinizce takip edilecek ve her kritik aşama tarafınıza açıklayıcı ön yazılarla bildirilecektir. Neticede bir incelemeli patent belgesi size buluşunuz üzerinde 20 yıllık çok etkin bir koruma sağlayacaktır.
Patent alabilmek için buluşunuzun yeni olması, teknikte uzman bir kişiye (yani sizin gibi biri) çok aşikar bir çözüm olmaması ve üretilebilir bir konu olması gerekmektedir. Buluşunuzun bu kriterleri karşılayıp karşılamadığı başvuru sonrasındaki resmi patent araştırma ve inceleme süreçlerinde detaylı şekilde Türk Patent Enstitüsü tarafından sorgulanacaktır.
Aşikar olan, diğer bir deyişle bir Ar-Ge süreci neticesinde çıkmayan, bir kerede düşünülebilecek çözümler için ise Faydalı Model belgesi alınmaktadır. Faydalı Model de patentle neredeyse aynı hakları size 10 yıl boyunca sağlayan etkin bir koruma enstrümanıdır. Faydalı Model süreci 1 yıl içinde sonuçlanmaktadır.
Yukarıdaki bilgilere ilave olarak, bir buluşa patent almış olmanız ne yazık ki başka bir patenti ihlal etmiyor olduğunuz anlamına gelmemektedir. Yenilikçi ürünler üretecek firmaların mutlaka tecrübeli bir patent vekiline patent ihlal analizi çalışması da (Freedom to Oparate) yaptırması gerekir. Böyle bir çalışma, belki binlerce patentten oluşan bir mayın tarlasında olabilecek en güvenli yolu görmenizi sağlayacaktır.
Son olarak, belki de en önemli hususlardan biri çalışacağınız patent vekillik firmasını çok dikkatli seçmeniz gerektiğidir. Ülkemizde patent danışmanlığı yaptığını söyleyen binden fazla firma olmakla beraber, bu işi Avrupa standartlarında yapan firma sayısı çok azdır. Patent vekilinizi seçerken fiyat odaklı olmadan, uzmanlık gerektiren bir meslek gibi örneğin bir doktorunuzu, bir avukatınızı seçer gibi araştırmalısınız.
Patent vekillik firmalarına ilişkin en temel kalite kriterleri olarak şunları belirtebilirim: Kurucusu/Ortağı da dahil Mühendislik-Fen Bilimleri kökenli ve resmi patent vekili unvanına sahip kişileri içermesi, bu patent vekillerinden en azından birinin 5-10 yıllık bir mesleki geçmişe sahip olması, halihazırda patent konusunda aktif ve bilinçli firmalara hizmet veriyor olması (bu firmaları arayıp sorabilirsiniz), bir hukuk ofisiyle entegre çalışması.
Sonuçta, inovatif çözümlerle başlayan, patent araştırmalarıyla doğrulanan ve güçlü patentlerle taçlandırılan Ar-Ge süreçleriyle ülkemiz emek yoğun ekonomiden değer yoğun ekonomiye geçişini tamamlayacak, Türkiye-2023 hedeflerini tutturması hiç de zor olmayacaktır.
Buluşlarımızla aydınlanan parlak bir gelecekte yaşamak dileklerimle burada yazımı sonlandırmak istiyorum.

Devir Patent Tescil Ofisi. #patenthaber
Üniversiteler Patent Yarışması başvuruları başladı
Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, 'Patentle Türkiye 3’üncü Üniversiteler Patent Yarışması’ başvurularının başladığını duyurdu. Asan, 2021 yılının ilk 6 ayında kuruma yapılan fikri mülkiyet başvurularının da arttığını bildirdi.Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, Patentle Türkiye 3’üncü Üniversiteler Patent Yarışması başvurularının başladığını açıkladı. Prof. Dr. Asan, yarışmanın hedef kitlesinin ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim gören üniversite öğrencileri olduğunu söyledi. Prof. Dr. Asan, bu yarışmayla öğrencilerin öncelikle patent konusunda farkındalıklarını artırmayı; bunun yanında da patent araştırması ve patent başvurusu yapma konularında bilgi ve tecrübe kazanmalarını sağlamayı amaçladıklarını kaydetti. Asan, 2017’de düzenledikleri ilk yarışmaya 101 farklı üniversiteden 518, 2019 yılındaki 2’nci Patent
Devamı »

bloglar

Üniversiteler Patent Yarışması başvuruları başladı
Orta öğretimde patent atağı
Patent başvuruları geçen yıla göre yüzde 16 arttış gösterdi
Türkiye uluslararası patent başvuruları artış oranında dünya birincisi oldu
Koronavirüse karşı patent başvuruları
Yapay zeka patent alamadı
Devir Patent Tescil Ofisi Data Center Expo Eurasia Fuarına Katılıyor
Yaratıcı fikirleri teşvik eden belge: Patent
Devir Patent