Çakma ürünlere hızlı imha geliyor
Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun 64. Hükümet’in eylem planında yer alan patentlerle ilgili düzenlemede son aşamaya gelindi.

Sınai mülkiyet haklarını düzenleyen tasarının yasalaşmasıyla taklit ürünlerin, yargılama sona ermeden önce imha edilebilmesinin önü açılacak. 
Mevcut düzenlemede, dava süreci devam ederken taklit ürünlerin imhasıyla ilgili işlem yapılamıyor. Asıl üretici, bu süre zarfında taklit ürünlerin piyasada satılmasını engelleyemiyor. 

Meclis’te komisyon süreci devam eden Sınai Mülkiyet Hakları (Patent) Kanun Tasarısı’na ilişkin açıklama yapan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın verdiği bilgiye göre, tasarının getirdiği bazı yenilikler şöyle: 
-  Sınai mülkiyet mevzuatının uluslararası uygulamalara uyumunun artmasıyla Türkiye yatırımcılar açısından daha cazip hale gelecek.
-  Marka başvurularının ilan süresi 3 aydan 2 aya indirilecek, tescil süresi 1 ay kısaltılacak.
-  Kullanılmayan tescilli markaların yeni girişimcilerin önünü kesmesi engellenecek. Kullanılmayan markalar iptal edilecek.
-  Modası hızlı değişen ve tasarım ömrü kısa olan tekstil, giyim ve ambalaj gibi sektörlerde, tescilsiz koruma imkanı getirilecek.

Patent hızlanacak
-  Yedek parçaların muadili olan eşdeğer parçalar, tasarım koruması kapsamında değerlendirilecek.
-  Öğretim elemanlarının yaptığı tasarımların hakkı üniversitelere verilecek, ancak bu tasarımın ticarileşmesinden elde edilecek gelirin en az yarısı tasarımcıya verilecek.
-  Patent tescil sürecini kolaylaştırılıp kısaltılacak. Patent verilme süresi 17-42 aydan 7-27 aya kadar düşürecek düzenlemeler hayata geçirilecek.
-  Sınai mülkiyet haklarında, “uluslararası tükenme” ilkesi benimsenecek. Bu ilkeye göre, hak sahibinin izniyle yurtdışında piyasaya sürülen bir ürünün ithalatına engelleme getirilemeyecek. Taklit ürünlerin, yargılama sona ermeden önce imha edilebilmesinin önünü açılacak.

Devir Patent Tescil Ofisi. 
Üniversiteler Patent Yarışması başvuruları başladı
Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, 'Patentle Türkiye 3’üncü Üniversiteler Patent Yarışması’ başvurularının başladığını duyurdu. Asan, 2021 yılının ilk 6 ayında kuruma yapılan fikri mülkiyet başvurularının da arttığını bildirdi.Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, Patentle Türkiye 3’üncü Üniversiteler Patent Yarışması başvurularının başladığını açıkladı. Prof. Dr. Asan, yarışmanın hedef kitlesinin ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim gören üniversite öğrencileri olduğunu söyledi. Prof. Dr. Asan, bu yarışmayla öğrencilerin öncelikle patent konusunda farkındalıklarını artırmayı; bunun yanında da patent araştırması ve patent başvurusu yapma konularında bilgi ve tecrübe kazanmalarını sağlamayı amaçladıklarını kaydetti. Asan, 2017’de düzenledikleri ilk yarışmaya 101 farklı üniversiteden 518, 2019 yılındaki 2’nci Patent
Devamı »

bloglar

Üniversiteler Patent Yarışması başvuruları başladı
Orta öğretimde patent atağı
Patent başvuruları geçen yıla göre yüzde 16 arttış gösterdi
Türkiye uluslararası patent başvuruları artış oranında dünya birincisi oldu
Koronavirüse karşı patent başvuruları
Yapay zeka patent alamadı
Devir Patent Tescil Ofisi Data Center Expo Eurasia Fuarına Katılıyor
Yaratıcı fikirleri teşvik eden belge: Patent
Devir Patent