Cenevre Uluslararası Buluş Fuarı
Türk Patent Enstitüsü 44. Cenevre Uluslar Arası Buluşlar Fuarına 3 Türk Buluşçu Buluşlarıyla Katılıyor

Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı (WIPO) tarafından düzenlenen ve 40 ülkeden 700 civarında buluşçunun katılacağı fuarda çeşitli alanlarda yüksek teknoloji içeren veya günlük hayata ilişkin pratik çözümler sunan özgün yeni buluşlar, buluşçuları tarafından tanıtılacak.
Türk Patent Enstitüsü Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada sanayicilerin, yatırımcıların, işadamlarının da ilgisini çeken fuar buluşların uluslararası tanıtımına hatta hayata geçirilebilmesi için finansman desteği bulunmasına imkan sagladığı belirtildi.
Yapılan açıklamada fuar çerçevesinde, tanıtılan buluşlar arasından seçilecek buluşlara çeşitli kategorilerde ödüller verilecek. Ödül verilecek buluşların, 85 uzmandan oluşan uluslararası bir jüri tarafından değerlendirilerek belirleneceği bildirildi.
Fuarda Türk Patent Enstitüsü standında bu yıl tanıtılacak buluşçular ve buluşları şöyle: Adem Adrıbaş ve Gürcan Özler’in ’Katlanabilir demonte kutu tuğla sistemi’ buluşu: Bu buluş, demonte, lego esaslı bir yapıya sahip bölme veya oda veya alanın oluşturulmasını sağlayan, yüzey parçalarının birleştirilmesi ile oluşan kutu tuğla sistemiyle ilgili. Buluşa konu kolayca katlanabilen modüler yapıdaki tuğla sistemiyle üst, üste dizilerek duvar, pano, panel, oda vb. yapı oluşturulması, özellikle de fuar stantları ve ev/ofis içinde alçıpanın yerini alabilecek alternatif bir yeni bölme/oda oluşturacak yapılanma amaçlanmış. Yüzey malzemesinin içe katlanabilmeyi sağlayan esnek yaylı "L" menteşe ve dışa katlanmayı sağlayan esnek, yaylı "U" menteşelerle yan yüzeylerinden birleştirilmesi ile kutu tuğla oluşturulmaktadır. Birbirinden bağımsız kutu tuğlaların, geçme kilit kısmı ve alttaki kutunun yuvarlak kısmın girdiği kilit yuvası alanıyla alt-üst olarak diğer bir deyişle dişili-erkekli birleştirilmesiyle ise 3 boyutlu, istenilen bölme veya oda veya alanın oluşturulması sağlanmakta.
İkinci buluş ise Şahin Öner’in ’Kavşaklarda kontrolü sağlayan bilgi panosu yapılanması’ buluşu: Kavşaklarda, sürücülerin yaklaştığı trafik ışığının o andaki durumunu, sürücülere önceden bildirerek kontrolü arttıran, sürücülerin kırmızı ışığa yakalanma ihtimalini minimuma düşüren ve geçiş üstünlüğü olan araçların kırmızı ışıkta beklemesini engellemeye yarayan bir bilgi panosu yapılanmasıdır. Hangi tarihte ve saatte, hangi direğin hangi renkte, kaç saniye yanacağı bilgisi olan sinyal planına göre kavşaktaki tüm ışıkları yöneten ve kontrol eden yönetim kontrol birimi, bahsedilen yönetim kontrol birimi ile iletişim halinde olan ve yönetim kontrol biriminden aldığı verilerle sürücüleri kavşağın son durumu hakkında bilgilendiren bilgi panosu ve yönetim kontrol birimi, bilgi panosu ve geçiş üstünlüğü olan araçların birbirleriyle veri alışverişi yapmasını sağlayan haberleşme elemanı içermesi ile ilgilidir.
Üçüncü Buluş Necat Emircan’ın akışkanlığı düşük ürünler için elastik iç torbalı ve valf mekanizmalı ambalajı: Mevcut buluş, esnek bir hazne içinde ambalajlanan düşük akışkanlığa sahip ketçap, mayonez, hardal vb. gıda veya gıda olmayan ürünlerin bir akış deliğinden dışarıya akıtılmasını kolayca ve ambalaj içinde ürün bırakılmadan yapılmasını sağlayan ve bu işlemi ürünü hava ile hiç temas ettirmeksizin gerçekleştiren ambalaj içi yapılanmasıdır. Kapak içine yerleştirilen ve sıkma anında hazneden dışarıya hava çıkışını kesen, serbest bırakma anında ise hazne içine hava girişini sağlayan bir valf mekanizması ile esnek hazne içine yerleştirilen ve içinde hiç hava bulunmayan bir ortamda ürünün muhafaza edildiği aseptik iç torba içermektedir.

Devir Patent Tescil Ofisi.
Üniversiteler Patent Yarışması başvuruları başladı
Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, 'Patentle Türkiye 3’üncü Üniversiteler Patent Yarışması’ başvurularının başladığını duyurdu. Asan, 2021 yılının ilk 6 ayında kuruma yapılan fikri mülkiyet başvurularının da arttığını bildirdi.Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, Patentle Türkiye 3’üncü Üniversiteler Patent Yarışması başvurularının başladığını açıkladı. Prof. Dr. Asan, yarışmanın hedef kitlesinin ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim gören üniversite öğrencileri olduğunu söyledi. Prof. Dr. Asan, bu yarışmayla öğrencilerin öncelikle patent konusunda farkındalıklarını artırmayı; bunun yanında da patent araştırması ve patent başvurusu yapma konularında bilgi ve tecrübe kazanmalarını sağlamayı amaçladıklarını kaydetti. Asan, 2017’de düzenledikleri ilk yarışmaya 101 farklı üniversiteden 518, 2019 yılındaki 2’nci Patent
Devamı »

bloglar

Üniversiteler Patent Yarışması başvuruları başladı
Orta öğretimde patent atağı
Patent başvuruları geçen yıla göre yüzde 16 arttış gösterdi
Türkiye uluslararası patent başvuruları artış oranında dünya birincisi oldu
Koronavirüse karşı patent başvuruları
Yapay zeka patent alamadı
Devir Patent Tescil Ofisi Data Center Expo Eurasia Fuarına Katılıyor
Yaratıcı fikirleri teşvik eden belge: Patent
Devir Patent