Elektrik Kesilse de Artık Kombiler Çalışacak
Gediz Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi’ndeki milli teknoloji geliştirme çalışmalarında yeni bir başarıya ulaşıldı.
Makine Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç.Dr. Selim Solmaz ve Makine Mühendisliği doktora öğrencisi Yunus Kaynar, kombi gibi ısı kazanlarının elektrik kesintileri sırasında devre dışı kalma sorununa son veren yeniliğe imza attı.
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, dünyada bir ilk olduğu öne sürülen ve patenti alınan buluşu, Teknogirişim Sermayesi Desteği Programı kapsamında destekledi. Doç.Dr. Solmaz, Gediz Üniversitesi’nde geliştirilen yüzde 100 yerli teknolojinin doğalgaz, LPG, kömür ve fuel oil ile çalışan tüm ısı kazanlarında uygulanabileceğini açıkladı. Türk Patent Enstitüsü tarafından tescil edilmiştir.
KAZANLAR KENDİ ELEKTRİĞİNİ ÜRETECEK
"Bu soruna kalıcı bir çözüm aradık ve yakıtın kombide yanması sırasında oluşan ısıdan elektrik ürettik. Böylece bu kazanlar kendi elektriğini kendileri elde edecek, dışarıdan elektriğe ihtiyacı artık kalmayacak. En fazla yüzde 20 maliyet artışı getirecek teknoloji, bu cihazların kesintisiz çalışmasını sağlarken elektrik tüketimini de ortadan kaldırarak tasarruf ettirecek."
Devir Patent Tescil Ofisi
JENERATÖR GİBİ DE ÇALIŞACAK
Aynı zamanda matematik öğretmeni Yunus Kaynar, yeni teknolojiyle kombi ve diğer ısı kazanlarının birer jeneratör görevi de göreceğini ifade etti. Kaynar, özellikle binaların merkezi ısıtma sistemlerindeki büyük kazanların kesinti halinde diğer cihazlara elektrik sağlayabileceğini belirtip şöyle konuştu:
"Büyük kalorifer kazanlarında daha yüksek ısıya ulaşıldığı için cihazın ihtiyacının üstünde elektrik elde edilecek. Bu enerji, kesinti olduğunda binanın merkezi aydınlatması, asansörün kesintisiz çalışması için kullanılabilecek. Yine ev tipi kombiler de ürettikleri elektrikle küçük ev aletlerini çalıştırabilecek. Doğalgaz ve diğer yakıtların tüketiminde artışa neden olmayacak teknolojimiz, bu alanda yapılan diğer çalışmalara göre birçok üstün özellik barındırıyor.
Devir Patent Tescil Ofisi
Üniversiteler Patent Yarışması başvuruları başladı
Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, 'Patentle Türkiye 3’üncü Üniversiteler Patent Yarışması’ başvurularının başladığını duyurdu. Asan, 2021 yılının ilk 6 ayında kuruma yapılan fikri mülkiyet başvurularının da arttığını bildirdi.Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, Patentle Türkiye 3’üncü Üniversiteler Patent Yarışması başvurularının başladığını açıkladı. Prof. Dr. Asan, yarışmanın hedef kitlesinin ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim gören üniversite öğrencileri olduğunu söyledi. Prof. Dr. Asan, bu yarışmayla öğrencilerin öncelikle patent konusunda farkındalıklarını artırmayı; bunun yanında da patent araştırması ve patent başvurusu yapma konularında bilgi ve tecrübe kazanmalarını sağlamayı amaçladıklarını kaydetti. Asan, 2017’de düzenledikleri ilk yarışmaya 101 farklı üniversiteden 518, 2019 yılındaki 2’nci Patent
Devamı »

bloglar

Üniversiteler Patent Yarışması başvuruları başladı
Orta öğretimde patent atağı
Patent başvuruları geçen yıla göre yüzde 16 arttış gösterdi
Türkiye uluslararası patent başvuruları artış oranında dünya birincisi oldu
Koronavirüse karşı patent başvuruları
Yapay zeka patent alamadı
Devir Patent Tescil Ofisi Data Center Expo Eurasia Fuarına Katılıyor
Yaratıcı fikirleri teşvik eden belge: Patent
Devir Patent