Fındık sütünden dondurma
Ordu'da fındık çorbasından ve fındık yağından sonra fındığın sütü çıkarılarak dondurma elde edildi.

Ordu'da yerel tatların zenginleştirilmesi amacıyla başlatılan çalışmalar kapsamında fındık çorbası ve fındık yağının ardından bu kez fındığın sütü çıkarıldı ardından dondurması yapıldı. Ordu Üniversitesi'nde (ODÜ) gerçekleştirilen çalışma ile fındık sütlü dondurmanın patenti de alındı.
Ordu Üniversitesi (ODÜ) Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bekir Gökçen Mazı tarafından gerçekleştirilen çalışmada ilk olarak kabuğundan ayrılmış kavrulmuş veya kavrulmamış fındığın ıslatılması, öğütülmesi, süzülmesi, ısıtılması ve homojenlemesiyle fındık sütü elde edildi. Ardından fındık sütü ile dondurma yapımında kullanılan malzemeler makinede karıştırılarak fındık sütünden ilk dondurma yapıldı.
'Sindirim sorunu olan ve diyet yapmak isteyen tüketebilir'
Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bekir Gökçen Mazı, laktoz sorunu olan insanların fındık sütlü dondurmayı rahatlıkla tüketebileceğini söyledi. Yrd. Doç. Dr. Mazı, 'Fındık sütlü dondurma her yaştan ve toplumun her kesimi tarafından rahatlıkla tüketilebilir. Diyet yaparak sağlıklı beslenmek isteyen, vejetaryen ve başta laktoz tahammülsüzlüğü (laktoz intolerans) olmak üzere çeşitli nedenlerle süt ve süt ürünlerini tüketemeyen insanlar için lezzetli ve sağlıklı bir seçenektir. Laktoz içermeyen fındık sütü kullanılarak üretilecek dondurma ve yenilebilir buzlu ürünlerin imalatının gerçekleştirilmesi açısından atılan ilk adımdır. Buluş, laktoz tahammülsüzlüğü çeken insanların tüketimine uygun antioksidan kapasitesi yüksek, doymuş yağ oranı düşük, lezzetli bir ürün olan fındık sütünden dondurma üretim yöntemi gerçekleştirilmesine yöneliktir' dedi.
Fındık sütlü dondurmanın patenti tescillendi
Mazı, fındık sütlü dondurmanın patentini almak için ilk başvuruyu 2014 yılında yaptıklarını, lisans öğrencileriyle sürekli çalışma yaparak ürünü biraz daha ileriye taşıdıklarını, 21 Ekim 2016'da patent işleminin sonuçlandığını belirterek, 'Fındık sütlü dondurma Patent Enstitüsü tarafından tescillendi. Bu çalışma fındığın yeni bir ürüne dönüşmüş olmasından dolayı önemlidir. Bundan sonra yapılacak çalışmalar için teşvik olacağını düşünüyorum' diye konuştu.

Devir Patent Tescil Ofisi.
Üniversiteler Patent Yarışması başvuruları başladı
Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, 'Patentle Türkiye 3’üncü Üniversiteler Patent Yarışması’ başvurularının başladığını duyurdu. Asan, 2021 yılının ilk 6 ayında kuruma yapılan fikri mülkiyet başvurularının da arttığını bildirdi.Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, Patentle Türkiye 3’üncü Üniversiteler Patent Yarışması başvurularının başladığını açıkladı. Prof. Dr. Asan, yarışmanın hedef kitlesinin ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim gören üniversite öğrencileri olduğunu söyledi. Prof. Dr. Asan, bu yarışmayla öğrencilerin öncelikle patent konusunda farkındalıklarını artırmayı; bunun yanında da patent araştırması ve patent başvurusu yapma konularında bilgi ve tecrübe kazanmalarını sağlamayı amaçladıklarını kaydetti. Asan, 2017’de düzenledikleri ilk yarışmaya 101 farklı üniversiteden 518, 2019 yılındaki 2’nci Patent
Devamı »

bloglar

Üniversiteler Patent Yarışması başvuruları başladı
Orta öğretimde patent atağı
Patent başvuruları geçen yıla göre yüzde 16 arttış gösterdi
Türkiye uluslararası patent başvuruları artış oranında dünya birincisi oldu
Koronavirüse karşı patent başvuruları
Yapay zeka patent alamadı
Devir Patent Tescil Ofisi Data Center Expo Eurasia Fuarına Katılıyor
Yaratıcı fikirleri teşvik eden belge: Patent
Devir Patent