Giresun fındığı diğer fındıklardan ayrılacak
"Giresun Kalite Tombul Fındığı'nın Türk Patent Enstitüsü tarafından tescil edilmesi, diğer fındık çeşitlerinin aynı isim altında satılmasının önüne geçecek."

Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK) Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar, Giresun Kalite Tombul Fındığı'nın Türk Patent Enstitüsü (TPE) tarafından tescil edildiğini belirterek, "Tüketici hassasiyet gösterdiği sürece başka bir fındığın Giresun kalite adı altında satılabilmesi mümkün olmayacak" dedi.
 
Bayraktar yaptığı açıklamada, Giresun Kalite Tombul Fındığı'nın dünyada eşi benzeri bulunmayan bir aromaya sahip olduğunu söyledi.Bu fındık çeşidinin Giresun'a özgü olduğunu dile getiren Bayraktar, "Bu, Giresun bölgesinde, belki bir miktar da Beşikdüzü, Vakfıkebir, Perşembe bölgesinde yetişen fındığın adıdır. Ürün artık coğrafi işarete sahiptir ve FİSKOBİRLİK adına tescillenmiştir" diye konuştu.
 
Bazı fındıkların, Giresun Kalite Tombul Fındığı adı altında piyasaya sürüldüğünü anlatan Bayraktar, şunları kaydetti:
 
"Bundan sonra tüketici tükettiği ürünün hakikaten Giresun kalite mi Giresun bölgesine mi ait olduğunu araştırmak isterse bu ürünün menşeine kadar inecek. Giresun kalite diye satılan fındık hakikaten Giresun kaliteyse bunu Giresun'un A mahallesinde, B köyünde hangi şahsın bahçesinden çıktığına da ulaşılmış olacak. Ürünün pazarlanması konusunda da çok önemli bir hadise bu."
 
Lütfi Bayraktar, Giresun Kalite Tombul Fındığı'nın sektör açısından özel konuma sahip olduğunu belirterek, "Bu anlamda fiyat açısından bir farkı var Giresun kalitenin. Dolayısıyla 2000-2001 yıllarında coğrafi işaret anlamında belge alınmış, bunu tescillemek bize düşmüş. Yaklaşık 15 yıllık süreç. Bundan böyle tüketici hassasiyet gösterdiği sürece başka bir fındığın Giresun kalite adı altında satılabilmesi mümkün olmayacak. Dolayısıyla bu da Giresun kalite fındığa, mutlaka değer anlamında katkı sunacaktır" ifadelerini kullandı.
 
Bayraktar, vatandaşların, Giresun Kalite Tombul Fındığı adı altında başka bir çeşit satıldığını fark etmesi durumda mutlaka öncelikle FİSKOBİRLİK'e, daha sonra o bölgedeki ilgililere başvurmasını istedi.
 
Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurettin Karan ise Giresun yöresine has tombul fındığın dünya genelinde bir marka oluşturduğunu belirtti. bu fındığın tescil edilmesinin önemli olduğunu vurgulayan Karan, "Dünyada ve ülkemizde bakıldığında market ve kuruyemişlerde çerezlik olarak satılan fındık Giresun kalite tombul fındıktır. Giresun kalite fındığın tescil edilmesi değerine değer katmıştır. Bu da üreticimiz adına gurur vericidir. Tescillenmesine vesile olan FİSKOBİRLİK'e üreticilerimiz adına teşekkür ederiz" şeklinde konuştu.

Devir Patent Tescil Ofisi.
Üniversiteler Patent Yarışması başvuruları başladı
Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, 'Patentle Türkiye 3’üncü Üniversiteler Patent Yarışması’ başvurularının başladığını duyurdu. Asan, 2021 yılının ilk 6 ayında kuruma yapılan fikri mülkiyet başvurularının da arttığını bildirdi.Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, Patentle Türkiye 3’üncü Üniversiteler Patent Yarışması başvurularının başladığını açıkladı. Prof. Dr. Asan, yarışmanın hedef kitlesinin ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim gören üniversite öğrencileri olduğunu söyledi. Prof. Dr. Asan, bu yarışmayla öğrencilerin öncelikle patent konusunda farkındalıklarını artırmayı; bunun yanında da patent araştırması ve patent başvurusu yapma konularında bilgi ve tecrübe kazanmalarını sağlamayı amaçladıklarını kaydetti. Asan, 2017’de düzenledikleri ilk yarışmaya 101 farklı üniversiteden 518, 2019 yılındaki 2’nci Patent
Devamı »

bloglar

Üniversiteler Patent Yarışması başvuruları başladı
Orta öğretimde patent atağı
Patent başvuruları geçen yıla göre yüzde 16 arttış gösterdi
Türkiye uluslararası patent başvuruları artış oranında dünya birincisi oldu
Koronavirüse karşı patent başvuruları
Yapay zeka patent alamadı
Devir Patent Tescil Ofisi Data Center Expo Eurasia Fuarına Katılıyor
Yaratıcı fikirleri teşvik eden belge: Patent
Devir Patent