İlaçta Patente Kritik Karar
Yabancı bir ilaç firması, 2005’te tescil ettirdiği patentli ilacıyla ilgili 2011’de yerli bir firmanın kısaltılmış başvuru ruhsatı aldığını ve hakkına tecavüz edildiğini öne sürerek dava açtı.

Yerli firma ise başvurularının orijinal ilaç fiyatını düşürmediğini, 2 ilacın farklı olduğunu bildirdi. Yerli firma, yabancı firmaya ait patentin hükümsüzlüğüne karar verilmesini isteyerek karşı dava açtı.
İstanbul Fikri ve Sınai Haklar Mahkemesi, yabancı firmanın 2005’te aldığı patentin yeni bir buluş değil, tıbbi tedavi metodu olduğuna dikkat çekti ve “Patentin içeriğinin, bilinen bir ilacın aynı hastalıkta farklı bir periyotla daha etkin kullanımı olduğunu” kaydetti.

Mahkeme buluş konusunun tıbbi tedavi metodu olduğunu, tıbbi tedavi metodlarının patentlenmesinin Avrupa Patent Sözleşmesi’nce yasaklandığını bildirerek, “patentin hümkümsüzlüğü” yönünde karar verdi. Yabancı firma kararı, Yargıtay’a taşıdı.

YARGITAY BOZDU

Yargıtay ise yerel mahkemenin kararını ‘patentin yeni bir buluş olmadığı konusunda bilirkişiye tespit yaptırılması gerekiğini’ belirterek, bozdu. Bozma kararında “Buluşun tıbbi tedavi metodu kapsamında kalıp kalmayacağının teknik bir konu olduğu, hâkimin patentin tarifname ve istemlerini okuyarak karar veremeyeceği” kaydedildi.

Mahkeme Hâkimi Hazal Zengingül, kararında direndi. Zengingül, aynı yönde verdiği kararında patentin doz patenti olduğunu, uluslararası sözleşmeler ve emsal kararlara göre açıkladı.
Patentin sahibine, patent konusu ilaç üzerinden 20 yıllık koruma sağladığını belirten hâkim kararında şunları kaydetti: “Bu süre boyunca pazar tekeli nedeniyle diğer firmaların pazara girişi engellendiğinden ve ülke pazarı patent sahibine terk edildiğinden patentli ilaç patentsiz ilaca göre yüzde 60 pahalı satıldığından halkın ilaca erişimi zorlaşmaktadır. Sosyal devlet prensibini kabul eden ülkelerde bu yük devletin üzerinde kalmaktadır. Devletlerin patent politikasındaki hassasiyeti bu nedenledir. Bir tek patentli ilacın devlete günlük maliyeti ortalama bir milyon TL. Bu 20 yıl devam etmektedir. Bunun patentsiz fiyatı yüzde 60 daha ucuz.”
Mahkemenin, verilen patentin yasal dayanağı bulunmadığı ile hükümsüzlüğü yönünde verdiği kararla ilgili son sözü Yargıtay Genel Kurulu söylecek.

Devir Patent Tescil Ofisi.
Üniversiteler Patent Yarışması başvuruları başladı
Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, 'Patentle Türkiye 3’üncü Üniversiteler Patent Yarışması’ başvurularının başladığını duyurdu. Asan, 2021 yılının ilk 6 ayında kuruma yapılan fikri mülkiyet başvurularının da arttığını bildirdi.Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, Patentle Türkiye 3’üncü Üniversiteler Patent Yarışması başvurularının başladığını açıkladı. Prof. Dr. Asan, yarışmanın hedef kitlesinin ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim gören üniversite öğrencileri olduğunu söyledi. Prof. Dr. Asan, bu yarışmayla öğrencilerin öncelikle patent konusunda farkındalıklarını artırmayı; bunun yanında da patent araştırması ve patent başvurusu yapma konularında bilgi ve tecrübe kazanmalarını sağlamayı amaçladıklarını kaydetti. Asan, 2017’de düzenledikleri ilk yarışmaya 101 farklı üniversiteden 518, 2019 yılındaki 2’nci Patent
Devamı »

bloglar

Üniversiteler Patent Yarışması başvuruları başladı
Orta öğretimde patent atağı
Patent başvuruları geçen yıla göre yüzde 16 arttış gösterdi
Türkiye uluslararası patent başvuruları artış oranında dünya birincisi oldu
Koronavirüse karşı patent başvuruları
Yapay zeka patent alamadı
Devir Patent Tescil Ofisi Data Center Expo Eurasia Fuarına Katılıyor
Yaratıcı fikirleri teşvik eden belge: Patent
Devir Patent