İlkokul öğretmeni tersten çalışan roket yaptı
İlkokul öğretmeni tersten çalışan roket yaptı

Giresun’un Şebinkarahisar İlçesi’nde ilkokul öğretmenliği yapan 48 yaşındaki Celalettin Turkar, alışılmışın tersine üstten ateşlemeli ve iç darbeyle hareket eden bir roket tasarlayarak patent aldı. Buluşunu Türk Patent Enstitüsü’nün davetiyle 3-6 Mart 2016 tarihleri arasında düzenlenecek 2016 Uluslararası İstanbul Buluş Fuarı’nda tanıtacak.

Turkar, İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi mezunu. Alanında iş bulamadığı için sınıf öğretmeni olarak atanmış. 20 yıl önce vekil öğretmenken öğrencileriyle deney yaptığı sırada “iç darbe” kuralını keşfetmiş. “Fen bilgisi dersinde tüplü bir deney yapıyordum. Tüp bir anda, fizik kurallarının tersine yerinden uçtu. Sebebini bulmaya çalıştım ve sonucunda tüpün içindeki gazın iç darbeyle hızlı bir şekilde tüpü havalandırdığını keşfettim” diyor.

Buradan hareketle tasarladığı uzay mekiğine 2 yıldır patent almaya çalıştığını söyleyen Turkar, “15 gün önce Türk Patent Enstitüsü’nün onayıyla bu icadın ilk olduğu ve dünyada benzerinin olmadığı kabul edildi. Türklerin de icat yapabileceklerini kanıtladım” diye konuşuyor. Buluşu diğer roketlerden ayıran özellik, çok sayıda yakıt tankına gerek duymadan yeryüzünden uzaya çıkabilmesi ve iç darbeyle hareket etmesi. Aynı zamanda kanatçıklara gerek duymadan yönünü bulabiliyor, uzayda hızlanabiliyor, yeryüzüne daha kolay ve risksiz inebiliyor.

Devir Patent Tescil Ofisi.
Üniversiteler Patent Yarışması başvuruları başladı
Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, 'Patentle Türkiye 3’üncü Üniversiteler Patent Yarışması’ başvurularının başladığını duyurdu. Asan, 2021 yılının ilk 6 ayında kuruma yapılan fikri mülkiyet başvurularının da arttığını bildirdi.Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, Patentle Türkiye 3’üncü Üniversiteler Patent Yarışması başvurularının başladığını açıkladı. Prof. Dr. Asan, yarışmanın hedef kitlesinin ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim gören üniversite öğrencileri olduğunu söyledi. Prof. Dr. Asan, bu yarışmayla öğrencilerin öncelikle patent konusunda farkındalıklarını artırmayı; bunun yanında da patent araştırması ve patent başvurusu yapma konularında bilgi ve tecrübe kazanmalarını sağlamayı amaçladıklarını kaydetti. Asan, 2017’de düzenledikleri ilk yarışmaya 101 farklı üniversiteden 518, 2019 yılındaki 2’nci Patent
Devamı »

bloglar

Üniversiteler Patent Yarışması başvuruları başladı
Orta öğretimde patent atağı
Patent başvuruları geçen yıla göre yüzde 16 arttış gösterdi
Türkiye uluslararası patent başvuruları artış oranında dünya birincisi oldu
Koronavirüse karşı patent başvuruları
Yapay zeka patent alamadı
Devir Patent Tescil Ofisi Data Center Expo Eurasia Fuarına Katılıyor
Yaratıcı fikirleri teşvik eden belge: Patent
Devir Patent