Patent, ev, arsa gibi kredi teminatı oluyor
KOBİ’lerin finansa ulaşımını kolaylaştıracak yasa tasarısı netleşti. Ev, arsa gibi taşınmazların yanı sıra KOBİ’ler artık makina, mahsul hatta patentini bile teminat gösterip kredi alabilecek.

Bankalar kredi verirken işletmelerden sadece ev, arsa gibi taşınmazları ipotek ettirmesini mecbur bırakırken, artık taşınmazların yanı sıra her türlü taşınır da ipotek gösterilebilecek.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, küçük işletmelerin ve KOBİ’lerin her türlü taşınırlarını rehin göstererek kredi alabilmesini kolaylaştıracak Ticari Taşınırların Rehnine ilişkin Kanun Tasarısı Taslağını Başbakanlığa sevk ettiklerini söyledi.

Tüfenkci, DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan ve beraberindeki heyet ile Bakanlık toplantı salonunda bir araya geldi. Görüşmede iş adamları, sanayiciler ve konsey başkanlarından oluşan heyetin sektöre ilişkin önerilerini dinleyen Bakan Tüfenkci, Bakanlık faaliyetleri hakkında bilgi verdi.

Makinalara sicil

İç ticarette yatırım ortamının iyileştirilmesi, özellikle küçük işletmelerin ve KOBİ’lerin finansmana erişimi konusunda yeni enstrümanlar geliştirdiklerini belirten Tüfenkci,  “Avrupa’da sıkça kullanılan ancak Türkiye’de olmayan bir uygulamaydı. Bankalar Birliği ile de görüşüyoruz, onların da görüşleri doğrultusunda küçük işletmelerin ve KOBİ’lerin ticari taşınırlarını teminat gösterebilmesi uygulamasını getiriyoruz. Kredi ihtiyacı olduğunda bankalar, ev, arsa gibi gayrimenkul getirilmesini istiyorlar. Bu durumda olan küçük işletmelerimiz artık makinalarını da kredi teminatı olarak gösterebilecek” dedi.

Türkiye’de makinaların sicili olmadığı için bankaların teminat olarak kabul etmediğini kaydeden Tüfenkçi bu durumu düzelteceklerini ifade etti. Tüfenkçi “Yalnızca makinalar değil, hammadde, patent, buluş, yarı mamul ve mamul stoklar, yetişmemiş mahsuller, işletmenin sermayesi ile kıymetli evrak, fon ve bunun gibi şeyler de teminat olarak gösterebilecek. Bu çalışmamızı Başbakanlığa sevk ettik” diye konuştu.

Türkiye lojistik üs haline gelmeli

Bakan Tüfenkci, Türkiye’nin lojistik bir üs olması gerektiğini de vurgulayarak, “Türkiye’yi büyük firmaların dağıtım üssü haline getirebiliriz. Lojistik üs kurulması konusunda çalışıyoruz. İhtiyaç olan her alanda düzenleme konusunda gayretkar olacağız. Biz bazı hedefleri koyuyorsak sizinle birlikte koyuyoruz” diye konuştu. Lojistik üs konusu 7 Haziran seçimleri öncesi CHP’nin en büyük seçim vaadlerinden birini teşkil ediyordu. CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye’yi içine düştüğü orta gelir tuzağından kurtaracak en önemli projelerden birinin Türkiye’yi global lojistik üs haline getirme projesi olabileceğini belirtmiş, bunun için belirlenen Akdeniz ve Karadeniz limanları arasındaki bölgenin aynı zamanda 2 milyon kişiye de iş imkanı yaratabileceğini vurgulamıştı.

Bakan Tüfenkci, tüm kararları sektörle içi içe almaya özen gösterdiklerine dikkati çekerek, “Tüm bakanlıklar sizlere ve bu millete hizmet için kurulmuş bakanlıklardır. Bizler sizlerin önünü tıkayan değil önünü açan kuruluşlar olmak zorundayız. Bizler bürokratik engelleri kaldırma noktasında insiyatif almalıyız. 8 aylık süre içerisinde ben bu şiar üzerinden hareket etmeye çalıştım” dedi.  

Devir Patent Tescil Ofisi.
Üniversiteler Patent Yarışması başvuruları başladı
Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, 'Patentle Türkiye 3’üncü Üniversiteler Patent Yarışması’ başvurularının başladığını duyurdu. Asan, 2021 yılının ilk 6 ayında kuruma yapılan fikri mülkiyet başvurularının da arttığını bildirdi.Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, Patentle Türkiye 3’üncü Üniversiteler Patent Yarışması başvurularının başladığını açıkladı. Prof. Dr. Asan, yarışmanın hedef kitlesinin ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim gören üniversite öğrencileri olduğunu söyledi. Prof. Dr. Asan, bu yarışmayla öğrencilerin öncelikle patent konusunda farkındalıklarını artırmayı; bunun yanında da patent araştırması ve patent başvurusu yapma konularında bilgi ve tecrübe kazanmalarını sağlamayı amaçladıklarını kaydetti. Asan, 2017’de düzenledikleri ilk yarışmaya 101 farklı üniversiteden 518, 2019 yılındaki 2’nci Patent
Devamı »

bloglar

Üniversiteler Patent Yarışması başvuruları başladı
Orta öğretimde patent atağı
Patent başvuruları geçen yıla göre yüzde 16 arttış gösterdi
Türkiye uluslararası patent başvuruları artış oranında dünya birincisi oldu
Koronavirüse karşı patent başvuruları
Yapay zeka patent alamadı
Devir Patent Tescil Ofisi Data Center Expo Eurasia Fuarına Katılıyor
Yaratıcı fikirleri teşvik eden belge: Patent
Devir Patent