Patent Borsası Geliyor

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık,  bu yıl içerisinde Borsa İstanbul bünyesinde kurulacak Fikri Mülkiyet Borsasıyla patentlerin ticarileşmesi açısından çok iyi sonuçlar alacaklarını belirterek, Patent Kanununu da TBMM gündemine taşımayı ve iki hafta sonra Ekonomi Koordinasyon Kurulu'na bu konularla ilgili sunum yapmayı hedeflediklerini söyledi.
Bakan Işık, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Sanayi Odaları Konsey Toplantısı'na katıldı.
Ar-Ge Reform Paketi'yle ilgili TBMM Genel Kurulu'nda yapılacak görüşmelere bu akşam başlayacaklarını ifade eden Işık, Üretim Reform Paketi için de çalıştılarını kaydetti.
Işık, dün açıklanan verilere göre, geçen yılın aralık ayında sanayi üretiminin, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4,5 oranında artış gösterdiğini hatırlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Böylece son çeyrekteki sanayi üretim artışı, arındırılmış rakamlara göre yüzde 4,2, arındırılmamış rakamlara göre ise yüzde 7,6 oldu. Sanayi üretimi büyümenin lokomotifi olduğu için bu rakamlar, 2015'in tamamında yüzde 4'lük büyüme oranını yakalayabileceğimizi gösteriyor. Nitekim IMF ve Dünya Bankası gibi kurumlar da Türkiye'yle ilgili büyüme tahminlerini yukarı yönlü revize etti. Yaşanan birçok zorluğa rağmen Türkiye'nin 2015 yılında 145 milyar dolar ihracat yapmış olması ve yüzde 4 civarında büyüme yakalaması ciddi bir başarı, bu başarıda payı olan tüm sanayicileri tebrik ediyorum."
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile geçen hafta Şili, Ekvador, Peru ve Senegal'e resmi ziyaretlerde bulunduklarını anımsatan Işık, buralarda iş forumları düzenlediklerini ve birçok anlaşmaya şahit olduklarını dile getirdi. Işık, Güney Amerika'da temsilcilik sayısının 6'dan 13'e, ihracatın ise 1,5 milyar dolardan 9 milyar dolara yükseldiğini, girişimler ve ziyaretlerle bu oranların daha da artacağını bildirdi.
"Makine sektöründe dış ticaret açığı vermemek ithal ettiğimizin iki katı ihracat"
Türkiye'nin sanayi ihracatında düşük teknoloji ürünlerden orta teknoloji seviyesine sahip ürünlere çıktığına dikkati çeken Işık, şu anda yüksek teknolojili ürünlerin ihracattaki payının yüzde 4 civarında olduğunu ifade etti.
Işık, bu oranın en az yüzde 15 seviyesine çıkarılması gerektiğinin altını çizerek, "Mesela Japonya'da bu oran yüzde 15 civarındadır. Yüksek teknolojili sektörlerde yaklaşık 70 milyar dolar ihracatı olan Japonya'nın bu sektördeki kilogram başına ihracat rakamı 176 dolardır. Bu rakam, teknoloji seviyesini artırmanın ne kadar önemli olduğunu ortaya koymaktadır" dedi.
İthalatın ihracattan fazla olmasının sadece ithal edilen ürünlerin miktarından değil, niteliğinden de kaynaklandığını söyleyen Işık, şunları kaydetti:
"Girişimci Bilgi Sistemi (GBS) aracılığıyla, imalat sanayinin alt sektörlerini bu mantıkla analiz ettiğimizde şu çarpıcı sonucu gördük: Tüm iyileşmelere, tüm gelişmelere rağmen kilogram başına ihracat değerimiz, kilogram başına ithalat değerini çok az sektörde geçebiliyor. Mesela ihraç ettiğimiz makinelerin ortalama kilogram değeri 6,9 dolar iken, ithal ettiğimiz makinelerin ortalama kilogram değeri 12,9 dolardır. Bir başka deyişle, makine sektöründe dış ticaret açığı vermemek için miktar olarak ithal ettiğimizin yaklaşık iki katı kadar makine ihracatı yapmak durumundayız."
Bu nedenle, üretimde katma değeri ve rekabet gücünü artıracak Ar-Ge, inovasyon, tasarım ve markalaşma gibi alanlara yoğunlaştıklarını anlatan Işık, güçlü sektörleri daha nitelikli hale getirirken, biyoteknoloji, yazılım, nanoteknoloji gibi sektörlerde ise ciddi ivme yakalamak istediklerini belirtti.
"Anahtar teslim fabrika yapma konusunda çalışıyoruz"
Bakan Işık, bugüne odaklanırken, bir yandan da yarına damga vuracak sanayi 4.0 devrimi, akıllı üretim sistemleri, bulut bilişim, 3-D yazıcılar, yapay zeka gibi konuları da dikkatle takip ettiklerini dile getirerek, bu konuda çalışmaya başladıklarını söyledi.
Işık, Üretim Reform Paketi'nde, özellikle organize sanayi bölgelerinde (OSB) yatırım yeri bulmanın önündeki engelleri kaldıran bazı adımlar atacaklarını belirterek, emlak vergisi için üst tavan uygulamasına geçmek, atıl parsellerin tahsislerini iptal etmek gibi bazı düzenlemeler üzerinde çalıştıklarını kaydetti.
Anahtar teslim fabrika yapma konusunda da çalışmaları bulunduğunu anlatan Işık, yatırımcıların arsa veya araziye para bağlamak zorunda kalmadan sermayelerini üretime yönlendirmelerini amaçladıklarını vurguladı.
"Etki analizlerine yoğunlaşmayı planlıyoruz"
Işık, "Yıl içerisinde Borsa İstanbul bünyesinde kurulacak Fikri Mülkiyet Borsasıyla, patentlerin ticarileşmesi açısından çok iyi sonuçlar alacağız. Patent Kanununu da TBMM gündemine taşımayı ve iki hafta sonra Ekonomi Koordinasyon Kurulu'na bu konularla ilgili sunum yapmayı hedefliyoruz" diye konuştu.
Gelecek dönemde etki analizlerine yoğunlaşmayı planladıklarını ifade eden Işık, GBS verilerinin etki analizi çalışmalarına büyük katkı sağladığını aktardı.
Bakan Işık, Bursa ve İzmir'deki OSB'lere etki analizini gerçekleştirdiklerini dile getirerek, şöyle devam etti:
"Burada 2009-2014 dönemi için Bursa'daki OSB'lerle ilgili elde ettiğimiz sonuçları sizlerle paylaşmak isterim. Bursa'da, OSB'lerde yer alan firmalar, OSB'lerde yer almayanlara göre, yurt içi satış oranlarını yüzde 103, yurt dışı satış oranlarını yüzde 117, faaliyet karı oranlarını ise yüzde 206 daha fazla artırmışlardır. Bir firmanın OSB'de yer alması ile almaması arasındaki fark. Yine Bursa'da, OSB'lerde yer alan işletmeler, OSB dışındaki işletmelere göre, çalışan sayısı oranlarını yüzde 55, aktif oranlarını ise yüzde 52 oranında daha fazla artırmışlardır. Fazla vaktinizi almamak için, İzmir'de de OSB'lerdeki firmaların OSB dışındakilere göre çok daha başarılı olduklarını ifade etmekle yetinmek isterim."
Devir Patent Tescil Ofisi.
Üniversiteler Patent Yarışması başvuruları başladı
Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, 'Patentle Türkiye 3’üncü Üniversiteler Patent Yarışması’ başvurularının başladığını duyurdu. Asan, 2021 yılının ilk 6 ayında kuruma yapılan fikri mülkiyet başvurularının da arttığını bildirdi.Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, Patentle Türkiye 3’üncü Üniversiteler Patent Yarışması başvurularının başladığını açıkladı. Prof. Dr. Asan, yarışmanın hedef kitlesinin ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim gören üniversite öğrencileri olduğunu söyledi. Prof. Dr. Asan, bu yarışmayla öğrencilerin öncelikle patent konusunda farkındalıklarını artırmayı; bunun yanında da patent araştırması ve patent başvurusu yapma konularında bilgi ve tecrübe kazanmalarını sağlamayı amaçladıklarını kaydetti. Asan, 2017’de düzenledikleri ilk yarışmaya 101 farklı üniversiteden 518, 2019 yılındaki 2’nci Patent
Devamı »

bloglar

Üniversiteler Patent Yarışması başvuruları başladı
Orta öğretimde patent atağı
Patent başvuruları geçen yıla göre yüzde 16 arttış gösterdi
Türkiye uluslararası patent başvuruları artış oranında dünya birincisi oldu
Koronavirüse karşı patent başvuruları
Yapay zeka patent alamadı
Devir Patent Tescil Ofisi Data Center Expo Eurasia Fuarına Katılıyor
Yaratıcı fikirleri teşvik eden belge: Patent
Devir Patent