Sınai Mülkiyet Kanun Tasarısı Genel Kurulda
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, "Üretim Reform Paketi içerisinde sanayicimizin üzerindeki muhtelif vergi yüklerinin kaldırılması var. Bunun içinde elektrik konusu ve çevre katkı payı da yer alıyor." dedi.

Sınai Mülkiyet Kanun Tasarısı'nın TBMM Genel Kurulunda görüşülmesi sırasında MHP Grubu adına konuşan Denizli Milletvekili Emin Haluk Ayhan, sanayide kronolojik sorunların olduğunu belirterek, tüm sektörlerde üretim, imalat ve ihracatın gerilediğini savundu. Ekonomi politikasında rant odaklı bazı sektörlerin özendirildiğini ifade eden Ayhan, Türkiye'nin dünyada rekabet gücü açısından gerileme içinde olduğunu, bu nedenle yeni bir stratejiye ihtiyaç bulunduğunu söyledi.

HDP Grubu adına konuşma yapan İzmir Milletvekili Müslüm Doğan, düzenlemenin ilgili tarafların görüşü alınmadan hazırlandığını savunarak, "Markamızı çok uzaklarda arıyoruz. Kendi kültürümüzü bir türlü markalaştıramıyoruz. Ne üretiyoruz, neyi markalaştıracağız? Patent başvurularının çok olması önemli değil. Ülkemizde korsan üründen geçilmiyor. Patent başvurularında 4 büyük ilin ağırlığı var. Patent almak için iyi ürünler üretmek gerekiyor. Bunun yolu da Ar-Ge'den geçiyor. Türkiye bütçesinin yalnızca yüzde birini Ar-Ge'ye harcıyoruz." diye konuştu.

CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, Türkiye'nin içinde bulunduğu ortamda özgürlükler, demokrasi ve ekonominin konuşulması gerektiğini belirterek, "Bu ortamda hangi yasayı çıkarırsanız çıkarın bir tane yeni marka, bir tane faydalı model ortaya çıkaramazsınız. Bu güvensizlik içinde bunlarla kim, neden ve hangi parayla uğraşacak?" dedi.

Tüm sektörlerin zor durumda olduğunu, ayakta duramayan işletmelerin bir bir kapandığını ifade eden Tarhan, "Sanayiciler artık üretimi çocuklarına miras olarak bırakmak istemiyor. Yabancılar bu güvensiz ortamda kaçtı gitti, gençlerimiz yurt dışına gitmeye çalışıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Tarhan, Türkiye'nin yöresel ürünlerinden sadece Gaziantep baklavası ve Aydın incirinin tescilli olduğunu aktararak, üretimin belli standartlara göre yapılması gerektiğini, standardın kaliteyi yükselttiğini anlattı.

Tarhan, "Sizin yarattığınız markalar var, haksızlık etmeyelim. İlk defa sizin döneminizde sözleşmeli öğretmenlikle karşılaştı bu ülke. OKS, SBS, TEOG, KPSS milletin başına birer markadır bu ülkede. Deve kesen Türk Hava Yolları Genel Müdürü, dolar yükselirken bile artan milli gelir, hayvanat bahçesinden TÜBİTAK'A atadığınız müdürün marka olmadığını kim söyleyebilir? Sanayinin altyapısı olan eğitimi gözden geçirmemiz gerekiyor. Eğitim seferberliği olmadan Türkiye'nin önünü açamayız." diye konuştu.

AK Parti Bolu Milletvekili Ali Ercoşkun, düzenleme için ilgili tüm kesimlerin görüşünün alındığını ifade ederek, konuyla ilgili dört kanun hükmünde kararnamenin tek yasa içine girmiş olacağını söyledi. Ercoşkun, sürelerin kısaltılmasının ve uyuşmazlıkların mahkemeye gitmeden çözülmesinin amaçlandığını dile getirdi.

-"İlk 15 bin KOBİ içerisinde yer almayacak olanlar üzülmesin"

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, milletvekillerinin tasarının geneli üzerindeki sorularını yanıtlarken, Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi ile ilgili yerel yönetimlerce başlatılan hukuki sürecin devam ettiğini belirterek, "Önümüzdeki günlerde belki radikal bir tedbir almak durumunda kalacağız, çalışıyoruz." sözlerine yer verdi.

KOBİ'lere destek amacıyla başlatılan uygulamaya çok sayıda başvuru geldiğini belirten Özlü, şöyle devam etti: 

"Bu başvurular devam ediyor. Sistemle ilgili eleştiriler de alıyoruz. Şimdi iki şeritli bir yol düşünün, normalde günde yüz araç geçerken birden bire bin araç geçmeye çalışıyor. Tabii sistem biraz zorlanıyor. Bu kredilerle ilgili konu sadece 2016 yılında değil, 2017 yılında da devam edecek. 2016 yılı bütçesinde, bu ay sonuna kadar ayırdığımız ya da vereceğimiz rakam 750 milyon TL'dir. 2017 yılı içinde de KOBİ'lerimize yeni kredi paketlerimiz olacak. Bu dönem ilk 15 bin KOBİ içerisinde yer almayacak olanların üzülmemesi gerekiyor. 2017 yılında da desteğimiz devam edecek."

Özlü, sanayiciden alınan yüzde 2 elektrik katılım paylarına ilişkin de "Şimdi bir paket hazırlıyoruz, Üretim Reform Paketi diye. İçerisinde bu konuda da var. Bu pakette sanayicimizin üzerindeki muhtelif vergi yüklerinin kaldırılması var. Bunlardan birisi de elektrik konusudur. Yine çevre katkı payı bu pakette yer alıyor." karşılığını verdi.

-Yerli otomobil

Yerli otomobille ilgili soruya yönelik de Özlü, "Önümüzdeki dönemde özel sektör öncülüğünde ve devlet desteğinde yerli marka otomobilin üretilmesine ilişkin bir iş modeli üzerinde mutabık kaldık. Bundan sonraki süreçte TÜBİTAK değil, özel sektör öncülüğünde fakat devlet desteğinde bir modelle devam edeceğiz." dedi.

SAAB firmasından söz edildiğini belirten Özlü, "SAAB firmasının lisansını, markasını almıyoruz. Bizim otomobilimiz kendi adımızı, markamızı taşıyacak. Türk tasarımı ve elektrikli olacak." açıklamasında bulundu.

Özlü, terörün küresel bir sorun olduğuna işaret ederek, "Sadece Türkiye'de bombalar patlamıyor, insanlar öldürülmüyor. Dün akşam Berlin'de de hadise oldu. Dolayısıyla küresel bir sorunla karşı karşıyayız. Bütün devletlerin el birliği ile bu sorunun üzerinden gelmesi gerekiyor." ifadelerini kullandı.

CHP İstanbul Milletvekili Eren Erdem'in Katar ile ilgili sorusuna karşılık Özlü, bir başka ülkenin yönetim şekli ve devlet başkanı konusunda yorum yapmanın doğru olmadığını söyledi.

Özlü, Katar'ın kendisine özgü şartları olduğuna dikkati çekerek, "Dost ve müttefik bir ülke. İyi ilişkilerimiz var. Katar'ın nasıl yönetileceğine bırakın Katarlılar karar versinler. Biz ona karışmayalım. İyi ilişkileri olan bir ülkeden bahsediyoruz. Şu andaki gündemimiz patent kanunu, lütfen konuyu başka alanlara çekmeyelim. Biz patenti konuşalım." sözlerine yer verdi.

Faruk Özlü, 2016 yılında 15 bin KOBİ'ye destek vereceklerini hatırlatarak, "2017 yılında bu desteğimiz devam edecek. KOSGEB'in destek bütçesi 1.1 milyar TL. 2017 yılı içerisinde KOSGEB'den KOBİ'lerimize gerek hibe, gerek faiz desteği şeklinde 1.1 milyar TL destek vereceğiz." diye konuştu.

Tasarının tümü üzerinde görüşmeler tamamlanarak maddelerine geçilmesinin kabul edilmesinden sonra Meclis Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı birleşime ara verdi.

Devir Patent Tescil Ofisi.
#patenthaber #markatescili #patent #patenttescili #tasarımtescili #devirpatent
Üniversiteler Patent Yarışması başvuruları başladı
Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, 'Patentle Türkiye 3’üncü Üniversiteler Patent Yarışması’ başvurularının başladığını duyurdu. Asan, 2021 yılının ilk 6 ayında kuruma yapılan fikri mülkiyet başvurularının da arttığını bildirdi.Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, Patentle Türkiye 3’üncü Üniversiteler Patent Yarışması başvurularının başladığını açıkladı. Prof. Dr. Asan, yarışmanın hedef kitlesinin ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim gören üniversite öğrencileri olduğunu söyledi. Prof. Dr. Asan, bu yarışmayla öğrencilerin öncelikle patent konusunda farkındalıklarını artırmayı; bunun yanında da patent araştırması ve patent başvurusu yapma konularında bilgi ve tecrübe kazanmalarını sağlamayı amaçladıklarını kaydetti. Asan, 2017’de düzenledikleri ilk yarışmaya 101 farklı üniversiteden 518, 2019 yılındaki 2’nci Patent
Devamı »

bloglar

Üniversiteler Patent Yarışması başvuruları başladı
Orta öğretimde patent atağı
Patent başvuruları geçen yıla göre yüzde 16 arttış gösterdi
Türkiye uluslararası patent başvuruları artış oranında dünya birincisi oldu
Koronavirüse karşı patent başvuruları
Yapay zeka patent alamadı
Devir Patent Tescil Ofisi Data Center Expo Eurasia Fuarına Katılıyor
Yaratıcı fikirleri teşvik eden belge: Patent
Devir Patent