TTSO Başkanı Hacısalihoğlu: Her buluşun mutlaka patentini almalıyız
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı Suat Hacısalihoğlu, projelerin mutlaka ticarileşmesi gerektiğine dikkat çekti, “Patent alınması da bunun en önemli noktalarından biri. Ancak Türkiye’nin dünyadaki patent ortalaması, yapılan başvurular ve alınan patent sayısı açısından çok düşük ve bize yakışmayacak seviyelerde” dedi ve her buluşun patentinin alınmasının önemine işaret etti.

“HER BULUŞUN PATENTİNİ ALMALIYIZ”

Trabzon’da, özellikle Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Teknoloji Transfer Ofisi’nin başarılı çalışmalar yaptığını anlatan, TTSO’nun da Teknokent’teki İnovasyon Merkezi ile yüksek teknolojili ürün üretimi konusunda kentin önünü açtığını belirten Başkan Hacısalihoğlu, “Günümüzde tüm projelerin ticarileşmesi gerekiyor. Hiçbir proje okul projesi olarak kalmamalı. Projelerin ticari anlam kazanabilmesi için en önemli aşamalardan biri de patent konusu. Geliştirilen projelere mutlaka patent alınmalı. Arzu ederiz ki üniversitemizden çok sayıda patent çıksın. Çünkü Türkiye’nin dünyadaki patent ortalaması, yapılan başvurular ve alınan patent sayısı açısından çok düşük ve bize yakışmayacak seviyelerde. Bu bakımdan her buluşun patentini almamız gerekiyor” diye konuştu.

“PATENTLİ PROJEYİ TOZLU RAFLARDA SAKLAMAYIN”

Patentlerin değerlendirilmesi konusunda da ülke olarak çok zayıf kaldığımızı vurgulayan Başkan Hacısalihoğlu, “ Patenti olan mühendisimiz, öğrencimiz ya da hocalarımız bunu değerlendirmede çok geç kalıyor. Ya kafasında çok uçuk rakamlar oluşuyor, ya da, ‘hayatımı bununla kurtaracağım’ diye projeyi kendine saklıyor. Saklanan o projelerin inanın ki 1-2 yıl içinde çok daha gelişmişi hayata geçecektir. Onun için bu patentleri zamanında değerlendirmek, patenti alınmış projeleri de tozlu raflarda saklamamak gerekiyor” dedi.

“PATENT FİYATLARI KONUSUNDAKİ BELİRSİZLİK GİDERİLMELİ”

Türkiye’de patentlerin fiyatları konusunda büyük bir belirsizlik olduğunu belirterek dünyadaki uygulamaların örnek alınması gerektiğini vurgulayan TTSO Başkanı Hacısalihoğlu, “Almanya’nın Dortmund kentindeki Teknokent’te inceleme yaparken, dışarıya sattıkları patentler konusunda nasıl fiyatlandırma yaptıklarını öğrenmek istedik. Bize, ‘patenti elde edene kadar yaptığımız maliyeti hesaplıyoruz ve maliyetine bunları piyasaya sunuyoruz’ yanıtını verdiler. Bu bir enstitünün fiyat politikasıdır. Laboratuarlarının tutarı 25-30 milyon Euro civarındaydı. Her türlü makine ekipmanı olan bir laboratuar. Kar amacı gütmüyorlar. Ancak kar amaçlı olanın üzerine de masrafın dışında belli bir kar oranı koymak suretiyle, veya 5-10 yıllık vadelere yaymak suretiyle patentler satılabilir. Türkiye’de patent fiyatları konusundaki büyük belirsizlik giderilmeli. Patentin bir an önce ticarileşmesi gerekiyor. Aksi takdirde o patentin hiçbir değeri kalmayacak. Teknolojik olarak çok hızlı gelişmeler yaşanıyor” diyerek açıklamasını noktaladı.

Devir Patent Tescil Ofisi.
Üniversiteler Patent Yarışması başvuruları başladı
Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, 'Patentle Türkiye 3’üncü Üniversiteler Patent Yarışması’ başvurularının başladığını duyurdu. Asan, 2021 yılının ilk 6 ayında kuruma yapılan fikri mülkiyet başvurularının da arttığını bildirdi.Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, Patentle Türkiye 3’üncü Üniversiteler Patent Yarışması başvurularının başladığını açıkladı. Prof. Dr. Asan, yarışmanın hedef kitlesinin ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim gören üniversite öğrencileri olduğunu söyledi. Prof. Dr. Asan, bu yarışmayla öğrencilerin öncelikle patent konusunda farkındalıklarını artırmayı; bunun yanında da patent araştırması ve patent başvurusu yapma konularında bilgi ve tecrübe kazanmalarını sağlamayı amaçladıklarını kaydetti. Asan, 2017’de düzenledikleri ilk yarışmaya 101 farklı üniversiteden 518, 2019 yılındaki 2’nci Patent
Devamı »

bloglar

Üniversiteler Patent Yarışması başvuruları başladı
Orta öğretimde patent atağı
Patent başvuruları geçen yıla göre yüzde 16 arttış gösterdi
Türkiye uluslararası patent başvuruları artış oranında dünya birincisi oldu
Koronavirüse karşı patent başvuruları
Yapay zeka patent alamadı
Devir Patent Tescil Ofisi Data Center Expo Eurasia Fuarına Katılıyor
Yaratıcı fikirleri teşvik eden belge: Patent
Devir Patent