Türk mucit icat etti: 700 TL'lik faturayı 150 TL'ye düşürüyor

Ankaralı mucit doğalgazsız çalışan kombi üretti. Çakı, "100 metrekare yalıtımlı bir evde 400 lira gibi bir doğalgaz tüketirsiniz. Yalıtımsız da ise 650-700 liraya kadar gider. Bu cihazı 50-55 derece gibi yüksek ısıda çalıştırdığınızda, maksimum tüketeceği elektrik 150 liradır. Deneme çalışmaları kapsamında geçen hafta Fransa Makedonya'ya cihaz gönderdik. Yurt içinde ise Kayseri, Nevşehir, Kahramanmaraş ve Ankara illerine bayilik vereceğiz" dedi.

Ankaralı mucit Bülent Çakı, doğalgazsız çalışan kombi üretti. Bu kombiyle soğuk hava şartlarında bir evin ortalama ısınma maliyeti aylık 150 liraya düşecek.

Çakı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ankara OSTİM Organize Sanayi Bölgesi'ndeki iş yerinde üretimini yaptığı kombi sayesinde doğalgaza bağımlılığın azalacağını belirtti. Söz konusu kombinin piyasadakilere göre daha verimli çalışacağını ifade eden Çakı, yaptıkları kombinin doğalgazla çalışan kombilerle aynı fiyattan satışa sunulacağını söyledi. Çakı, WTT adını verdikleri kombinin patenti almak için başvuruda bulunduklarını ve 4-5 ay içinde cihazın patentini alacaklarını aktardı.

Cihazın baca gazı zehirlenme riskini de ortadan kaldırdığını dile getiren Çakı, gerçekleştirdikleri buluş sayesinde sisteme gönderilen suyun kovalent yapısının değişime uğradığını ve burada oluşan reaksiyon sayesinde ısı elde edildiğini kaydetti. Çakı, sistemin çalışma prensibini şöyle anlattı: "Elektriği, sadece ısıyı dönüştürecek cihazı çalıştırmak için kullanıyoruz. Tek yakıtı bu. Cihaz hiçbir fosil yakıt tüketmeden yeşil enerji ile çalışıyor. Elektriği sadece buradaki motor tüketiyor. Suyu ısıtmak için elektrik kullanmıyoruz. Tüketimle ilgili doğru bir rakam verebilmemiz için stabil bir zemin üzerinde konuşmamız gerekiyor. 100 metrekare yalıtımlı bir evde 400 lira gibi bir doğalgaz tüketirsiniz. Yalıtımsız da ise 650-700 liraya kadar gider. Bu cihazı 50-55 derece gibi yüksek ısıda çalıştırdığınızda, maksimum tüketeceği elektrik 150 liradır. Kombi normalde doğalgazla çalışıyor ama devir daim pompası da elektrikle çalışıyor ve kış aylarında elektrik faturasına artı bir elektrik maliyeti biniyor. Bu cihaz sayesinde bu maliyet de aylık 150 liralık faturaya dahil olacak."

Cihazın deneme çalışmaları sürüyor Başkentli mucit Çakı, cihazın yurt içi ve yurt dışında deneme çalışmalarının devam ettiğini belirterek, yurt genelinde bayilikler oluşturacaklarını ve vatandaşların kombiyi bu bayilerden alabileceklerini söyledi.

Deneme çalışmaları kapsamında geçen hafta Fransa Makedonya'ya cihazgönderdiklerini ifade eden Çakı, yurt içinde ise Kayseri, Nevşehir,Kahramanmaraş ve Ankara illerine bayilik vereceklerini aktardı. Çakı, şu an haftalık 15-20 cihaz üretebildiklerini bu miktarın giderek artacağını ifade etti. Üretikleri cihazın motor sesinden dolayı daha çok kırsal bölgelerde kullanılabileceğini anlatan Çakı, cihazın konutlarda kullanımını yaygınlaştırmak için daha sessiz çalışan sistemler üzerinde çalışmalarının devam ettiğini söyledi. Çakı, yürüttükleri çalışmalar sayesinde söz konusu cihazın kendi elektriğini üretebilir hale geleceğini belirterek, "İki yıl sonra bu ürünü geliştirerek 68 derece ısıya ulaştığında da bir türbin sayesinde kendi tükettiği elektriğin iki katını üretecek hale getireceğiz. Böylece yakıt tamamen bedavaya gelecek. Çift yönlü bir sayaç koyarak fazla elektriği şebekeye verip elektrik satışından da para kazanılabilecek" diye konuştu.

Devir Patent Tescil Ofisi.
#patenthaber #markatescili #patent #patenttescili #tasarımtescili #devirpatent
Üniversiteler Patent Yarışması başvuruları başladı
Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, 'Patentle Türkiye 3’üncü Üniversiteler Patent Yarışması’ başvurularının başladığını duyurdu. Asan, 2021 yılının ilk 6 ayında kuruma yapılan fikri mülkiyet başvurularının da arttığını bildirdi.Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, Patentle Türkiye 3’üncü Üniversiteler Patent Yarışması başvurularının başladığını açıkladı. Prof. Dr. Asan, yarışmanın hedef kitlesinin ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim gören üniversite öğrencileri olduğunu söyledi. Prof. Dr. Asan, bu yarışmayla öğrencilerin öncelikle patent konusunda farkındalıklarını artırmayı; bunun yanında da patent araştırması ve patent başvurusu yapma konularında bilgi ve tecrübe kazanmalarını sağlamayı amaçladıklarını kaydetti. Asan, 2017’de düzenledikleri ilk yarışmaya 101 farklı üniversiteden 518, 2019 yılındaki 2’nci Patent
Devamı »

bloglar

Üniversiteler Patent Yarışması başvuruları başladı
Orta öğretimde patent atağı
Patent başvuruları geçen yıla göre yüzde 16 arttış gösterdi
Türkiye uluslararası patent başvuruları artış oranında dünya birincisi oldu
Koronavirüse karşı patent başvuruları
Yapay zeka patent alamadı
Devir Patent Tescil Ofisi Data Center Expo Eurasia Fuarına Katılıyor
Yaratıcı fikirleri teşvik eden belge: Patent
Devir Patent