Türkiyenin Mucitleri Arttı
TPE'nin verilerine göre yerli patent başvurusu 2015 yılında bir önceki seneye kıyasla yüzde 13,39 artarak 5 bin 512 oldu. Patent başvurularının yarıya yakını İstanbul'dan geldi

Geçen yıl yerli başvurusunun bir önceki yıla göre yüzde 13,39'luk artışla 5 bin 512'ye yükseldiği belirtildi.
Devir Patent'in, Türk Patent Enstitüsü (TPE) verilerinden çıkardığı "Türkiye'nin 2015 Yılı Patent Karnesi"ne göre, kuruma yapılan yerli başvuru sayısı 2013 yılı hariç son 20 senedir sürekli artıyor.

2001 yılından 2012'ye kadar sürekli çift haneli artış gösteren yerli patent başvurusu, 2013'te yüzde 0,3 de olsa azalmasının ardından 2014'te yüzde 7,35 ile tekrar yükselişe geçti.

Yerli patent başvuru sayısı, 2015'te bir önceki yıla oranla artışını çift haneli rakamlara taşıdı. Bir önceki yıla göre yüzde 13,39 artan başvuru sayısı, 4 bin 861'den 5 bin 512'ye çıktı.

Marmara Bölgesi, İç Anadolu'yu 3'e katladı

Başvurulara bölgeler bazında bakıldığında Marmara Bölgesi başı çekti. Bu alanda ikinci sırada yer alan İç Anadolu Bölgesi'ni 3'e katlayan Marmara Bölgesi, 3 bin 361 patent başvurusuyla hem geçen seneki rekorunu kırdı hem de diğer bölgelerin açık ara önüne geçti.

Başvuru sayısı İç Anadolu'da bin 51, Ege Bölgesi'nde 470'i buldu. Güneydoğu Anadolu Bölgesi 212 başvuru sayısıyla dördüncülüğe yükseldi. Buna karşın Akdeniz Bölgesi'nde ise 2014 yılında 218 olan başvuru sayısı geçen yıl 182'ye geriledi. Karadeniz Bölgesi 165 başvuruyla altıncı, Doğu Anadolu Bölgesi 71 başvuruyla son sırada yer aldı.Başvuruların yarıya yakını İstanbul'dan

Patent sayısı yüksek illerin ise sanayileşmiş ve üniversite sayısı fazla iller arasından çıkması dikkati çekti. 9 ilde başvuru sayısı 100'ü geçerken, İstanbul'dan yapılan başvurular bir önceki yıla göre yüzde 10 artarak 2 bin 399'a yükseldi. Bu alanda birinciliği elinde bulunduran İstanbul'u 636 başvuruyla Ankara ve 440 başvuruyla Bursa takip etti.

Ankara ve Bursa’nın başvuru sayıları da 2014 yılına kıyasla yükseldi.

Dört il "sıfır" çekti

Geçen yıl 2014'e oranla hiç patent başvurusu yapılmayan illerin sayısı yarı yarıya azaldı. 10 başvurunun altında kalan illerin sayısı 36'da kaldı.

2015'te Muş, Sinop, Ardahan ve Iğdır'da hiç patent başvurusu olmazken, Amasya, Artvin, Erzincan, Kars, Siirt, Bayburt, Şırnak ve Kilis'ten birer başvuruda bulunuldu.

Ağrı, Bingöl, Hakkari·, Mardi·n, Ordu, Tunceli· ve Bartın'dan 2'şer, Bitlis, Çankırı, Kırşehir ve Karabük'ten 3'er, Niğde ve Osmaniye'den 4'er, Adıyaman, Gümüşhane, Nevşehir, Şanlıurfa ve Yalova'dan 5'er patent başvurusu yapıldı.

Devir Patent Tescil Ofisi.. 

Üniversiteler Patent Yarışması başvuruları başladı
Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, 'Patentle Türkiye 3’üncü Üniversiteler Patent Yarışması’ başvurularının başladığını duyurdu. Asan, 2021 yılının ilk 6 ayında kuruma yapılan fikri mülkiyet başvurularının da arttığını bildirdi.Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, Patentle Türkiye 3’üncü Üniversiteler Patent Yarışması başvurularının başladığını açıkladı. Prof. Dr. Asan, yarışmanın hedef kitlesinin ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim gören üniversite öğrencileri olduğunu söyledi. Prof. Dr. Asan, bu yarışmayla öğrencilerin öncelikle patent konusunda farkındalıklarını artırmayı; bunun yanında da patent araştırması ve patent başvurusu yapma konularında bilgi ve tecrübe kazanmalarını sağlamayı amaçladıklarını kaydetti. Asan, 2017’de düzenledikleri ilk yarışmaya 101 farklı üniversiteden 518, 2019 yılındaki 2’nci Patent
Devamı »

bloglar

Üniversiteler Patent Yarışması başvuruları başladı
Orta öğretimde patent atağı
Patent başvuruları geçen yıla göre yüzde 16 arttış gösterdi
Türkiye uluslararası patent başvuruları artış oranında dünya birincisi oldu
Koronavirüse karşı patent başvuruları
Yapay zeka patent alamadı
Devir Patent Tescil Ofisi Data Center Expo Eurasia Fuarına Katılıyor
Yaratıcı fikirleri teşvik eden belge: Patent
Devir Patent