Yazılım Firmaları Çoğunlukta ; TGB Ailesi Genişliyor
Türkiye’de 50’si faal olmak üzere 64 TGB bulunuyor. TGB’lerin 8’i Ankara, 7’si İstanbul, 4’ü Kocaeli’nde faaliyet yürütürken, TGB içindeki firmaların yüzde 37’si yazılım sektörü üzerine çalışıyor.

Türkiye’de bulunan 64 TGB’nin 50’si faaliyetine devam ederken; TGB’lerde 3 bin 890 firma çalışmalarını sürdürüyor. TGB’lerde toplam satış rakamı 35 milyar TL’ye ulaşırken, 627 adet ulusal ya da uluslararası patent tescili bulunuyor. TGB’lerdeki firmaların büyük kısmı yazılım sektöründe çalışmalar yürütüyor.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın mayıs ayı istatistiklerine göre, sanayiciyi, araştırmacı ve üniversiteler ile buluşturarak teknolojik üretime yönelik yeni ürün ve üretim yöntemleri geliştirmelerini sağlayacak 4691 sayılı Kanun kapsamında; toplam 64 adet Teknoloji Geliştirme Bölgesi kuruldu. 

Ankara ve İstanbul ağırlıkta
Buna göre Ankara’da 8, İstanbul’da 7, Kocaeli’nde 4, İzmir’de 4, Konya’da 2 ve Antalya, Kayseri, Trabzon, Adana, Erzurum, Mersin, Isparta, Gaziantep, Eskişehir, Bursa, Denizli, Edirne, Elazığ, Sivas, Diyarbakır, Tokat, Sakarya, Bolu, Kütahya, Samsun, Malatya, Urfa, Düzce, Çanakkale, Kahramanmaraş, Tekirdağ, Van, Çorum, Manisa, Niğde, Burdur, Yozgat, Kırıkkale, Balıkesir, Hatay, Karaman, Muğla ve Afyonkarahisar-Uşak ve Aydın’da 1’er adet TGB bulunuyor. 64 TGB’den 50’si faaliyetine devam ediyor.
2001 yılında yayınlanan 4691 sayılı Kanun ile kurulan TGB’lerin, teknolojik bilginin üretilmesi, üretilen bilginin ticarileştirilmesi, küçük ve orta ölçekli işletmelerin yeni ve ileri teknolojilere uyumunun sağlanması, ileri teknoloji yatırımları yapacak yabancı sermayenin ülkeye girişinin hızlandırılması ve sanayinin rekabet gücünün artırılması gibi pek çok amacı bulunuyor.

3 bin 890 firma
TGB’lerde toplam 3 bin 890 firma faaliyet gösterirken, bunun 177’si yabancı firma, 890’ı da akademisyenlere ait bulunuyor. Toplam satışın 35 milyar TL, toplam ihracatın da 2,4 milyar dolar düzeyinde olduğu bildiriliyor. TGB’lerde 627 adet patent tescili (ulusal/uluslararası), bin 105 adet patent başvurusu, 172 adet faydalı model tescili, 52 adet faydalı model başvurusu, 36 adet endüstriyel tasarım tescili, 11 adet endüstriyel tasarım başvurusu, 90 adet yazılım telif hakkı ve 7 adet yazılım telif hakkı başvurusu bulunuyor.

Yazılım ilk sırada
TGB’lerdeki firmaların sektörel dağılımına bakıldığında ise, yazılım yüzde 37 ile ilk sırada yer alıyor. Onu bilgisayar ve iletişim teknolojileri  (yüzde 17), elektronik (yüzde 8), makine ve teçhizat imalatı (yüzde 6), enerji (yüzde 4) v e diğer sektörler izliyor.

Devir Patent Tescil Ofisi.
Üniversiteler Patent Yarışması başvuruları başladı
Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, 'Patentle Türkiye 3’üncü Üniversiteler Patent Yarışması’ başvurularının başladığını duyurdu. Asan, 2021 yılının ilk 6 ayında kuruma yapılan fikri mülkiyet başvurularının da arttığını bildirdi.Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, Patentle Türkiye 3’üncü Üniversiteler Patent Yarışması başvurularının başladığını açıkladı. Prof. Dr. Asan, yarışmanın hedef kitlesinin ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim gören üniversite öğrencileri olduğunu söyledi. Prof. Dr. Asan, bu yarışmayla öğrencilerin öncelikle patent konusunda farkındalıklarını artırmayı; bunun yanında da patent araştırması ve patent başvurusu yapma konularında bilgi ve tecrübe kazanmalarını sağlamayı amaçladıklarını kaydetti. Asan, 2017’de düzenledikleri ilk yarışmaya 101 farklı üniversiteden 518, 2019 yılındaki 2’nci Patent
Devamı »

bloglar

Üniversiteler Patent Yarışması başvuruları başladı
Orta öğretimde patent atağı
Patent başvuruları geçen yıla göre yüzde 16 arttış gösterdi
Türkiye uluslararası patent başvuruları artış oranında dünya birincisi oldu
Koronavirüse karşı patent başvuruları
Yapay zeka patent alamadı
Devir Patent Tescil Ofisi Data Center Expo Eurasia Fuarına Katılıyor
Yaratıcı fikirleri teşvik eden belge: Patent
Devir Patent