Leave your phone number, our team will communicate with you as soon as possible.
Name - Surname :
Phone :
let's call you
Bir telefonu özellikleri mi yoksa tasarımı mı sattırır?
Samsung, bir akıllı telefonu tasarımı kadar özelliklerinin de sattırdığı iddiasıyla kendisine daha önce verilen cezanın düşürülmesini istiyor. Apple ise iPhone'un tasarımının tek başına bir satın alma nedeni olduğunu savunuyor. 

ABD Yüksek Mahkemesi önceki gün yılın en merakla beklenen davalarından birisine sahne oldu. Akıllı telefonun ezeli rakipleri Apple ve Samsung patent konusunda kozlarını paylaştı. Samsung daha önce iPhone tasarımının 3 patentli unsurunu kopyalayarak birçok ürününde kullandığı gerekçesiyle bir ABD mahkemesi tarafından Apple’a 548 milyon dolar tazminat ödeme cezasına çarptırılmıştı. Söz konusu rakam Samsung’un patent ihlali yaparak ürettiği cihazlardan elde ettiği kârın tamamını kapsıyor.  

PATENT İHLALİNE İTİRAZI YOK 

Teknoloji şirketleri arasında patent konusundaki anlaşmazlıklar sık sık mahkemeye taşınır. Hatta tazminat kazanmayı bir iş haline getiren firmalara artık ‘patent trolleri’ deniyor. Söz konusu davaların ezici çoğunluğu ise alt mahkemelerde çözülür.  Ancak Samsung mahkeme emriyle verilen cezayı ödemesine rağmen konuyu üst mahkemeye taşıdı. Koreli devin aslında patent ihlali konusunda herhangi bir itirazı bulunmuyor. İtirazı ödediği cezanın miktarına.

 399 MİLYONU GERİ İSTİYOR 

Samsung tasarımında patent ihlalinde bulunduğu gerekçesiyle ürettiği akıllı cihazlardan elde ettiği tüm kârı ödemek zorunda kalmasını adil bulmuyor. Firma bu kararın tüketicilerin bir akıllı telefon alırken sadece tasarımına baktığı anlamına geldiğini, ancak telefonun satın alınmasında özelliklerinin de büyük etken oynadığını düşünüyor. Bu sebeple de ödediği 548 milyon doların 399 milyon dolarının geri ödenmesini istiyor. Apple ise iPhone tasarımının tek başına telefonu sattırmaya yettiğini bu sebeple de aldığı tazminatı sonuna kadar hakettiğini savunuyor.   

129 yıllık halıcı kavgası Samsung’un başını ağrıttı

Samsung’un tazminat ödemeye mahkum eden kurallar 129 yıl önce halıcılar arasındaki tasarım davasında belirlendi. 1887'de Hartford ve Bigelow isimli şirketler halıcı Dobson kardeşlerin motiflerini kopyaladığı iddiasıyla mahkemeye başvurdu. Mahkeme halının satışında kalitenin daha önemli olduğunu belirterek kardeşlere 6 sent gibi düşük bir ceza verdi. Bir senatör konuyu Senato’ya taşıdı ve tasarım patentine önem verilmesini öngören bir yasayı onaylattı. 

Patent ihlalleri nerelerde oldu?

Apple, Samsung’un ürettiği akıllı telefonlarda 3 konuda iPhone’a ait tasarım patentini ihlal ettiğini belirtiyor. Bunlar telefonun yuvarlak ön tarafı, köşeleri ve renkli uygulama ikonları. Yüksek Mahkeme bu patent ihlallerini değil, sadece ödenmesi gereken cezayı belirleyecek. Mahkemenin karar gerekçesi benzer davalarda alt mahkemeler için belirleyici olacak. 

6 yıldır süren anlaşmazlık

Samsung ile Apple arasındaki söz konusu dava ABD Yüksek Mahkemesi tarafından görülüyor. ABD’nin en üst seviye mahkemesi olan Yüksek Mahkeme’nin gelecek haziran vereceği karar firmalar arasında 6 yıldır süren anlaşmazlığı son verilecek. Burada verilecek karara itiraz edilemeyecek.

Devir Patent Tescil Ofisi. 
#patenthaber #devirpatent #markatescili #patenttescili 
Markanız Yurt Dışında Tescilli mi ?
Rüçhan Hakkı olarak da bilinen öncelik hakkı sayesinde bir marka sahibi ilk başvuru tarihinden itibaren 6 ay içerisinde yurtdışında tescil için başvuru yaparsa, koruma tarihi ilk başvuru tarihi olarak kabul edilir ve siz marka sahiplerine büyük avantaj sağlar. Rüçhan hakkından bağımsız olarak da yurtdışında marka tescil işlemleri yapılmaktadır.Yurtdışında markaların korunması için siz müvekkillerimizin talepleri ve ihtiyaçları doğrultusunda izlenebilecek alternatif yollar;Ülkesel Marka TesciliYurtdışında istenen ülkede o ülkenin kendi mevzuatlarına göre yapılabilecek marka başvurusudur. Diğer başvuru sistemlerine belirli avantajları ve dezavantajları vardır. Konu hakkında detaylı bilgi için uzman arkadaşlarımıza ulaşabilirsiniz.Yurtdışında marka tescil başvurusu ülkesel bazda (ulusal) yapılabildiği gibi çeşitli ülkeleri kapsayan toplu sistemlerle de yapılabilir. Tüm dünyada geçerli tek bir tescil sistemi mevcut o
Read more »

blogs

Markanız Yurt Dışında Tescilli mi ?
Yurtdışı Patent ( Uluslar Arası Patent PCT )
TÜBİTAK reformuyla 'sahipli Ar-Ge' modeli geliyor
Ailece robot üretiyorlar
İndirme Özelliği Nedeniyle Netflix`e Patent Davası Açıldı!
İÜ kimya alanında 2 yeni patent aldı
Patent Tescili
Marka Tescili