Leave your phone number, our team will communicate with you as soon as possible.
Name - Surname :
Phone :
let's call you
COĞRAFİ İŞARETLERE YOĞUN İLGİ

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, AB nezdinde tescil edilen coğrafi işaretlerin Türkiye'nin uluslararası markalaşmasında büyük önem taşıdığını belirterek, "Mevcut durum itibarıyla 183 tescilli coğrafi işaretimiz bulunuyor, 201 başvurunun işlemleri ise devam ediyor" dedi.

Bakan Işık, Türk Patent Enstitüsü'ne (TPE) yapılan coğrafi işaret başvuruları ve tescil sonuçları hakkında açıklamalarda bulundu.

Coğrafi işaretlerin, yöresel ürünlerin geleneksel özellik ve kalitelerinin korunarak gelecek nesillere aktarılmasını sağladığına işaret eden Işık, aynı zamanda bölgelerine ve üreticilerine marka değeri ve dolayısıyla da ekonomik değer kazandırdığını söyledi.

Işık, Türkiye'de coğrafi işaretlerin korunması konusunda yapılan çalışmaların daha sistemli ve etkili yürütülmesi amacıyla Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı öncülüğünde, TPE koordinatörlüğünde hazırlanan Ulusal Coğrafi İşaret Strateji Belgesi ve Eylem Planı'nın temmuzda Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdiğini hatırlattı.

"Bu yıl 21 yeni başvuru daha yapıldı"

Işık, mevcut durum itibarıyla 183 tescilli coğrafi işaretin bulunduğunu ve 201 başvurunun işlemlerinin ise devam ettiğini bildirdi. Bu yıl 21 yeni coğrafi işaret başvurusunun daha yapıldığına dikkati çeken Işık, ayrıca "Balıkesir Höşmerim Tatlısı", "Tokat Kebabı" ve "Edremit Körfezi Yeşil Çizik Zeytin" için yapılan coğrafi işaret başvurularının da tescil edildiğini kaydetti.

"Antep Baklavası AB nezdinde koruma altında"

AB nezdinde tescil edilen coğrafi işaretlerin Türkiye'nin uluslararası markalaşmasında büyük önem taşıdığının altını çizen Işık, "Antep Baklavası/Gaziantep Baklavası, AB nezdinde koruma altına alınmış olan coğrafi işaretimiz. Aydın İnciri, Afyon Sucuğu, Afyon Pastırması ve Malatya Kayısısı ise inceleme aşamasında bulunan coğrafi işaretlerimiz olarak yer alıyor" diye konuştu.

Tescilli ve başvuru aşamasındaki coğrafi işaretlere, 
www.devirpatent.com linkinden veya "http://www.tpe.gov.tr/TurkPatentEnstitusu/geographicalList/" ve "http://www.tpe.gov.tr/TurkPatentEnstitusu/geographicalRegisteredList/" linklerinden ulaşılabiliniyor.


Markanız Yurt Dışında Tescilli mi ?
Rüçhan Hakkı olarak da bilinen öncelik hakkı sayesinde bir marka sahibi ilk başvuru tarihinden itibaren 6 ay içerisinde yurtdışında tescil için başvuru yaparsa, koruma tarihi ilk başvuru tarihi olarak kabul edilir ve siz marka sahiplerine büyük avantaj sağlar. Rüçhan hakkından bağımsız olarak da yurtdışında marka tescil işlemleri yapılmaktadır.Yurtdışında markaların korunması için siz müvekkillerimizin talepleri ve ihtiyaçları doğrultusunda izlenebilecek alternatif yollar;Ülkesel Marka TesciliYurtdışında istenen ülkede o ülkenin kendi mevzuatlarına göre yapılabilecek marka başvurusudur. Diğer başvuru sistemlerine belirli avantajları ve dezavantajları vardır. Konu hakkında detaylı bilgi için uzman arkadaşlarımıza ulaşabilirsiniz.Yurtdışında marka tescil başvurusu ülkesel bazda (ulusal) yapılabildiği gibi çeşitli ülkeleri kapsayan toplu sistemlerle de yapılabilir. Tüm dünyada geçerli tek bir tescil sistemi mevcut o
Read more »

blogs

Markanız Yurt Dışında Tescilli mi ?
Yurtdışı Patent ( Uluslar Arası Patent PCT )
TÜBİTAK reformuyla 'sahipli Ar-Ge' modeli geliyor
Ailece robot üretiyorlar
İndirme Özelliği Nedeniyle Netflix`e Patent Davası Açıldı!
İÜ kimya alanında 2 yeni patent aldı
Patent Tescili
Marka Tescili