Leave your phone number, our team will communicate with you as soon as possible.
Name - Surname :
Phone :
let's call you
Pide ve lavaşın tarihi Ermenilerin tarihinden daha eski
 Ermenistan’ın 'lavaş ekmeği'ni UNESCO’nun Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne 'Ermeni ekmeği' olarak sunmasına fırıncılardan tepki geldi. Kahramanmaraş Fırıncılar Odası Başkanı Erol Güneş, "Pide ve lavaşın tarihi Ermenilerin tarihinden daha eski.

" diyerek Ermenistan'ın patent başvurusuna tepki gösterdi.

Türkiye Fırıncılar Federasyonu'nun patent başvuru işlemlerini başlattığına değinen Kahramanmaraş Fırıncılar Odası Başkanı Erol Güneş, Lavaş ve pidenin temelinin Türklere dayandığını savundu. Osmanlı döneminde lavaşa 'ince ekmek' dendiğini anımsatan Güneş, şunları kaydetti: "Ermeniler pideye ve lavaşa kendince sahip çıkıyorlar. Ermeniler burada ekmekçilik yaptığı yıllar 16'ncı, 17'nci yüzyıllar. 18'inci yüzyıldan sonra tamamen Türklerin eline geçmiştir. Daha önce de Osmanlı döneminde vardı pidecilik, ekmeğin tarihçesi de milattan öncesine dayanıyor. Ama lavaş ve ince ekmek, Osmanlı'dan çıkmış bir olaydır. Osmanlı'da hamuru daha yayvan yaparak lavaş dememişler de ince ekmek demişler." 

Ekmeğin, Ermeni kültürünce sahiplenildiğini anlatan Erol Güneş şöyle konuştu: "Osmanlı ekmeği biraz daha ince ve daha yayvan yapmış. Dolayısı ile bu Ermenilerin icraatı değil yani, Ermeniler kendince lavaş ekmek üzerine kültürlerini fazlalaştırmışlar, düğünlerde bile ekmek takarak ekmeği sahiplenmişler. Biz sadece yemek için kullandık ekmeği, lavaş ekmek daha ince, daha hazmı kolay, bunu biraz daha gelenek haline getirmişler. Pide ve lavaş ekmek Ermenilerin buluşu veya icadı değil, bu ekmekler Ermenilerin tarihçesinden çok daha eski. Mayalı ekmeği bir Türk fırıncı, hamuru yoğurmuş ekmeğini yapmış, yoğurduğu hamurun bir kısmını ekmek yapmayı unutmuş, diğer gün yine ekmek yapmak için hamur yoğurduğunda bir gün önce yoğurduğu hamuru görmüş bu hamuru da yeni yoğurduğu hamurun içine katmış. Bu şekilde ekmek performansı daha iyi çıkmış. Bu sayede ekmek daha yayvan ve yumuşak olmuş, üzerine şekiller yapıp satmış, bu sayede lavaş ve pidenin temelini Türkler atmıştır. Pide tamamen Türklere ait bir ekmektir. Türkiye Fırıncılar Federasyonu pide ve lavaş konusunda patent çalışmaları başlattı. 

Devir Patent Tescil Ofisi.
Markanız Yurt Dışında Tescilli mi ?
Rüçhan Hakkı olarak da bilinen öncelik hakkı sayesinde bir marka sahibi ilk başvuru tarihinden itibaren 6 ay içerisinde yurtdışında tescil için başvuru yaparsa, koruma tarihi ilk başvuru tarihi olarak kabul edilir ve siz marka sahiplerine büyük avantaj sağlar. Rüçhan hakkından bağımsız olarak da yurtdışında marka tescil işlemleri yapılmaktadır.Yurtdışında markaların korunması için siz müvekkillerimizin talepleri ve ihtiyaçları doğrultusunda izlenebilecek alternatif yollar;Ülkesel Marka TesciliYurtdışında istenen ülkede o ülkenin kendi mevzuatlarına göre yapılabilecek marka başvurusudur. Diğer başvuru sistemlerine belirli avantajları ve dezavantajları vardır. Konu hakkında detaylı bilgi için uzman arkadaşlarımıza ulaşabilirsiniz.Yurtdışında marka tescil başvurusu ülkesel bazda (ulusal) yapılabildiği gibi çeşitli ülkeleri kapsayan toplu sistemlerle de yapılabilir. Tüm dünyada geçerli tek bir tescil sistemi mevcut o
Read more »

blogs

Markanız Yurt Dışında Tescilli mi ?
Yurtdışı Patent ( Uluslar Arası Patent PCT )
TÜBİTAK reformuyla 'sahipli Ar-Ge' modeli geliyor
Ailece robot üretiyorlar
İndirme Özelliği Nedeniyle Netflix`e Patent Davası Açıldı!
İÜ kimya alanında 2 yeni patent aldı
Patent Tescili
Marka Tescili