Leave your phone number, our team will communicate with you as soon as possible.
Name - Surname :
Phone :
let's call you
Rizeli 58 Mucidin 118 İlginç İcadı ve Buluşu Kitap Oluyor
Araştırmacı- yazar Adem İmdat Kesici, Rizeli mucitlerin icatları ve enteresan buluşlarını bir kitapta toplamak için çalışırken, 58 mucidin birbirinden ilginç 118 icat ve buluşunu belirkledi. Kesici, ilginç icat ve buluşlara yöre insanının kıvrak zeka, imkansızlık, başının çaresine bakmak, merak ve becerikli olmasından kaynaklandığını söyledi.

Kendisi de Rizeli olan araştırmacı- yazar Adem İmdat Kesici, 1 yıllık araştırma ile Rizeli mucitlerin icatları ve enteresan buluşlarını araştırdı. 58 mucidin akademik kabul gören, patent ve marka tescili alan ve halk tarafından ilgi duyulan 118 icat ve buluşunu tespit eden Kesici, kitap için hazırlık çalışması başlattı. Rizelilerin ilginç buluş ve icatlarının nedenlerinin de tespit edilmeye çalışıldığı araştırmada, yöre insanının kıvrak zeka, imkansızlık, başının çaresine bakmak, merak ve becerikli olmalarının ilginç icat ve buluşlara neden olduğu belirlendi.

'KARADENİZLİNİN KAFASI ZEKİCE ÇALIŞIR'

Kesici, Karadeniz insanının yaratıcı zekasının ününün dünyayı aştığını belirterek, bir yerde ilginç ve dikkat çeken bir şey görüldüğünde altında mutlaka Karadeniz insanını parmağının olduğunu söyledi. Kesici, "Karadeniz farklı buluşların bölgesidir. Karadeniz insanının mucit fikirleriyle yaptıkları aletler, işler hep çok konuşulur. Çok balık yediklerinden mi bilinmez ama Karadeniz insanının kafası hep başka zekice çalışır. Mucitlerin buluşlarının ve değişik yaklaşımlarının merkezi olan Rize'den tüm Türkiye'yi tebessüm ettiren buluşlar ve icatlar ortaya çıkıyor, her gün artarak devam ediyor. Onların yaptıkları icatlar, kısa sürede kendilerince işe yarayan çözüm önerileri ve komik halleri hepimizin beğenisini kazanmıştır. Hazırlık aşamasında sona gelinen kitapta tüm bu konuları ayrıntılı olarak derledim" dedi.

İLK SIRAYI MUCİT BİLAL ALDI

Kitapta yer alacak ilginç buluş ve enteresan icatlarından bazıları şöyle: 

Rize'nin Güneysu İlçesi'nde yaşayan 80 yaşındaki Bilal Atasoy, çelik halatla kaya yamacına asarak 15 metrekarelik ev inşa etti. Atasoy, rüzgarda dönen çardak ile kurduğu hava tahmin sistemi de ilginç icatlar arasında ilk sırada yer aldı.

İkizdere İlçesi Karzavan Yaylası'nda çelik varillerin birleştirilmesiyle oluşturulan 7 metrelik minarenin kış aylarında çığdan zarar görmemesi için ilginç bir çözüm geliştirildi. Fikri Kurt'un tasarladığı makaralı düzenekle kışın yere yatırılan minare, yaz mevsiminde insanların yaylaya çıkmasıyla birlikte yine aynı yöntemle kaldırılıyor.

Çamlıhemşin İlçesi'nde Mustafa Memoğlu dere üzerine kurduğu sistemle kendi elektriğini kendisi üretiyor. Memoğlu ayrıca alabalık tesislerine gelen ayıları kaçırmak için de, 'Ayı Kaçırıcı' adını verdiği düzenek geliştirdi.

Ardeşen İlçesi'nde yaşayan Hayrullah Koçoğlu helikopter ve 3 kişi taşıma kapasiteli, saatte 120 kilometre hıza ulaşabilen 'Atmaca 53' adını verdiği otomobil üretti.

Pazar İlçesi Sahil Köyü'nde yaşayan 46 yaşındaki Şaban Ali Yazıcı, kuzineye monte ettiği bir sistemle elektrik elde edip birkaç ampulü yakmayı başardı.

Devir Patent Tescil Ofisi.
Markanız Yurt Dışında Tescilli mi ?
Rüçhan Hakkı olarak da bilinen öncelik hakkı sayesinde bir marka sahibi ilk başvuru tarihinden itibaren 6 ay içerisinde yurtdışında tescil için başvuru yaparsa, koruma tarihi ilk başvuru tarihi olarak kabul edilir ve siz marka sahiplerine büyük avantaj sağlar. Rüçhan hakkından bağımsız olarak da yurtdışında marka tescil işlemleri yapılmaktadır.Yurtdışında markaların korunması için siz müvekkillerimizin talepleri ve ihtiyaçları doğrultusunda izlenebilecek alternatif yollar;Ülkesel Marka TesciliYurtdışında istenen ülkede o ülkenin kendi mevzuatlarına göre yapılabilecek marka başvurusudur. Diğer başvuru sistemlerine belirli avantajları ve dezavantajları vardır. Konu hakkında detaylı bilgi için uzman arkadaşlarımıza ulaşabilirsiniz.Yurtdışında marka tescil başvurusu ülkesel bazda (ulusal) yapılabildiği gibi çeşitli ülkeleri kapsayan toplu sistemlerle de yapılabilir. Tüm dünyada geçerli tek bir tescil sistemi mevcut o
Read more »

blogs

Markanız Yurt Dışında Tescilli mi ?
Yurtdışı Patent ( Uluslar Arası Patent PCT )
TÜBİTAK reformuyla 'sahipli Ar-Ge' modeli geliyor
Ailece robot üretiyorlar
İndirme Özelliği Nedeniyle Netflix`e Patent Davası Açıldı!
İÜ kimya alanında 2 yeni patent aldı
Patent Tescili
Marka Tescili