Leave your phone number, our team will communicate with you as soon as possible.
Name - Surname :
Phone :
let's call you
Silikon Vadisine bir de bu gözle bakın!
ABD, Silikon Vadisi başta olmak üzere tüm eyaletlerde kurduğu girişimci eko sisteminin meyvelerini topluyor. Peki, çoğu son 10 yılda hayatımıza giren YouTube, Twitter, Instagram, Whatsapp, Facebook ve Uber gibi internetin vazgeçilmezi olan şirketler vadide nasıl doğdu?

Son 10 yılda Facebook, Twitter, Uber, Instagram, Whatsapp, Snapchat internet ve yazılım girişimleriyle Silikon Vadisi'nde meyve bahçelerine geri dönüş başladı. İşte, girişimciyi odağına alan, yatırımcı, üniversite, yerel yönetim ve devlet ilişkisiyle oluşturulan dev ekosistemin hikâyesi... Küresel girişimcilik Zirvesi (Global Entrepreneurship Summit-GES 2016) kapsamında 12 günlük basın turundan önemli deneyimlerle tamamladık. Boston, SanFrancisco ve Silikon Vadisi'nde gerçekleşen basın turu ilham verici izleri sizin için toparladık.

SİLİKONDAN MEYVE BAHÇESİNE
Sahip olduğu binalarla, araçlarla, gayrimenkullerle değil, sadece bilgi, patent ve temelde insan kaynağıyla övünen bilgi ekonomisi şirketleri Silikon Vadisi'ni baştan yaratıyor. Tek otomobili olmayan Uber, bir asırlık otomobil firmalarının uykusunu kaçırıyor. Klasik bankacılığa meydan okuyan finans teknolojisi şirketleri tüketicinin ezberini bozuyor. Yine tek bir ilaç üretmeden genler üzerine çalışan bioteknoloji girişimleri dev ilaç sanayi şirketlerinin korkulu rüyası oluyor. İşte bu dönüşümün liderliğini Silikon Vadisi yürütüyor. SanFrancisco ile San Jose arasında uzanan vadi yıllar önce sadece meyve bahçeleriyle kaplıydı. 1960'larda başlayan Silikon Vadisi dönüşümü için fonlama yapan şirketler şimdi internet ve sanal gerçeklik kampüsüne dönüşürken meyve bahçesi iklimine geri dönüyor. Bunu yaparken daha yaşanabilir çevre ve kaliteli eğitimle kaliteli insan kaynağının geleceğini bölgede görmesi isteniyor.

GENÇ YAŞTA MİLYARDER OLDULAR
Aralarında en eski diyeceğimiz Google ve Facebook hemen hepsi son 10 yılda doğdu ya da borsaya açılıp en değerli şirketler arasına girdi. Şimdi dünyanın her yerindeki girişimcilerin hayalinde Silikon Vadisi'nde küresel başarı kazanan internet şirketlerinden birinin kurucusu olmak var. Çok genç yaşta zengin olan girişimciler kolay elde edilen servet algısı yaratsa da aslında durum pek de dışardan görüldüğü gibi değil. Hemen hepsi yıllar boyunca başarısız girişim deneyimine veya uzun vadeli çalışarak elde edilen algoritma ya da iş modeline sahip. Silikon Vadisi internet ve mobil teknoloji şirketlerinin etkisiyle tasarım ve yazılım üssüne dönüşürken meyve bahçeleri de geri dönüyor. İnsan merkezli tasarım ve akıllı algoritma üreten yüksek maaşlı çalışanları bu küçük kasabalarda tutmanın yolu yaşam standardını yukarı çekmekte yatıyor.

BOSTON VE SİLİKON VADİSİ FARKI
ABD'nin doğu yakasında Boston ile batı ucundaki Silikon Vadisi arasındaki farkı giyim tarzında bile görmek mümkün. Boston'daki Harvard Üniversitesi New England bölgesinin sıkıcı ve geleneklere bağlı takım elbise ve kravatlı tarzına devam ederken Silikon Vadisi şort ve tişört ile bu detaylara asla prim vermiyor.

VADİDE EN POPÜLER İŞLER
Online servisler, bioteknoloji, yazılım endüstrisi, robotik teknolojiler, insansız hava araçları, sürücüsüz otomobiller, akıllı telefonlar, elektronik ödeme sistemleri, mobile oyunlar, süper bilgisayarlar, siber güvenlik, nesnelerin interneti, e-ticaret en çok yatırım alan teknolojiler ve sektörler arasında yer alıyor. PricewaterhouseCoopers/ National Venture Capital Association verilerine göre 2016'nın ilk 3 ayında ABD'de toplam 12.5 milyar dolarlık yatırım anlaşması yapılmış. Buna göre en çok yatırım alan sektörler şöyle: Yazılım endüstrisi, medya ve eğlence teknolojileri, tüketici ürün ve servisleri.

5 BAŞLIKTA SİLİKON VADİSİ

Çalışan herkes girişimci 
Google, Facebook, Twitter gibi internet devlerinde çalışan herkes aslında potansiyel birer girişimci. Belli pozisyonda çalışanlara şirket hisseleri verilerek herkesin işin sahibi olarak kendini görmesi sağlanıyor. 

Ortak çalışma kültürü 
Silikon Vadisi çözümlerde olduğu gibi girişimlerde de verimli olmayı seviyor. Bu yüzden ortak çalışma alanları ve laboratuvarlar iş yapıyor. 

Paylaşım ekonomisi 
Kapitalizmin kalesinde her şeye sahip olmak yerine paylaşım ekonomisi hakim. İnternet servislerinde, açık platformlarda hep paylaşım ekonomisinin izlerini görmek mümkün 

Elektrikli ve sürücüsüz araçlar 
Silikon Vadisi'nin her köşesinde yenilikçi ürün ve servise rastlayabilirsiniz. Mountainview şehrinde her an karşınıza Google'ın sürücüsüz otomobili çıkabilir. Elektrikli Tesla otomobiller ve Toyota'lar çok yaygın. Biraz da eyalet yasalarının desteği yüzünden böyle. 

Devlet dönüştürücü 
Silikon Vadisi ekosisteminde devlet minimum yer kaplayarak maksimum güç vermeye çalışıyor. NASA'da yapılan sunumda devlet ve kurumlarının ekosisteme katkı sağlamak için minimum hareket etmesi gerektiği vurgulandı.

Devir Patent Tescil Ofisi.
Markanız Yurt Dışında Tescilli mi ?
Rüçhan Hakkı olarak da bilinen öncelik hakkı sayesinde bir marka sahibi ilk başvuru tarihinden itibaren 6 ay içerisinde yurtdışında tescil için başvuru yaparsa, koruma tarihi ilk başvuru tarihi olarak kabul edilir ve siz marka sahiplerine büyük avantaj sağlar. Rüçhan hakkından bağımsız olarak da yurtdışında marka tescil işlemleri yapılmaktadır.Yurtdışında markaların korunması için siz müvekkillerimizin talepleri ve ihtiyaçları doğrultusunda izlenebilecek alternatif yollar;Ülkesel Marka TesciliYurtdışında istenen ülkede o ülkenin kendi mevzuatlarına göre yapılabilecek marka başvurusudur. Diğer başvuru sistemlerine belirli avantajları ve dezavantajları vardır. Konu hakkında detaylı bilgi için uzman arkadaşlarımıza ulaşabilirsiniz.Yurtdışında marka tescil başvurusu ülkesel bazda (ulusal) yapılabildiği gibi çeşitli ülkeleri kapsayan toplu sistemlerle de yapılabilir. Tüm dünyada geçerli tek bir tescil sistemi mevcut o
Read more »

blogs

Markanız Yurt Dışında Tescilli mi ?
Yurtdışı Patent ( Uluslar Arası Patent PCT )
TÜBİTAK reformuyla 'sahipli Ar-Ge' modeli geliyor
Ailece robot üretiyorlar
İndirme Özelliği Nedeniyle Netflix`e Patent Davası Açıldı!
İÜ kimya alanında 2 yeni patent aldı
Patent Tescili
Marka Tescili