Leave your phone number, our team will communicate with you as soon as possible.
Name - Surname :
Phone :
let's call you
Sınai Mülkiyet Yasal Zemine Oturacak
Türk Patent Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Habip ASAN, Bakanlar Kurulu’nda imzaya açılan Sınai Mülkiyet Hakları konusunda çeşitli düzenlemeler içeren Kanun Tasarısı hakkındaki ve Patent, Marka, Tasarım başvurularının soruları yanıtladı.

30 sene geriye gittiğimizde işletmelerin toplam varlıkları içinde fikri ürünlerin oranının %20’ler seviyesindeyken 2010’lara geldiğimizde bu oranın %80’lere gelmiş olduğunu söyleyen Prof. Dr. ASAN, günümüz bilgi temelli rekabet ekonomisinde Patentlerin, Markaların ve Tasarımların oluşturduğu Sınai Mülkiyetin önemli bir araç olarak karşımıza çıktığını ifade etti.

2012 yılı sınai mülkiyet verilerini de aktaran Prof. Dr. Habip ASAN, 2012 yılı sonu itibariyle Türkiye’nin, 112.000 Marka başvurusu ile Avrupa’da en çok marka başvurusu yapılan, 42.000 Tasarım başvurusuyla Avrupa’da en fazla tasarım başvurusu yapılan ikinci ülke olduğunu, 15.800 Patent başvurusuyla da sekizinci sırada yer aldığını belirtti.

Düzenlemedeki çok önemli bir diğer konu ise üniversitelerde yapılan Patent başvurularının hak sahipliğinin üniversitelere verilmesi olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. ASAN, kamu kaynaklı Ar-Ge harcamalarıyla ortaya çıkan fikri ürünlerin hak sahipliğinin 1/3 oranında öğretim üyesine, diğer kısmın üniversiteye verilerek, üniversitelerden daha fazla Patent başvurusu yapılması ve ortaya çıkan buluşların ticarileştirilerek reel ekonomiye kazandırılmasının hedeflendiğini söyledi.

Markalarla ilgili 2009 yılında yapılan bir düzenleme olduğundan söz eden Prof. Dr. ASAN, taklit ürünlerle ilgili 3 yıla kadar hapis cezasının uygulandığını, yeni düzenlemede taklit ürünleri depolamaya yönelik de bu cezaların uygulanmasının söz konusu olduğunu aktardı. AB müzakere sürecinde Türkiye’nin kapatmaya en hazır olduğu müzakere faslını Fikri Mülkiyet Faslının oluşturduğunu ve 2012 AB ilerleme raporunda da bu konuda olumlu ifadelerin yer aldığını söyledi. Tasarı ile hem bu fasılla ilgili tüzük ve yönetmeliklere uyum sağlamanın hem üniversite buluşlarında hak sahipliğini üniversiteye vermenin ve diğer taraftan Anayasa Mahkemesinin istediği cezai düzenlemelerin yapılarak, girişimciler ve sanayiciler için çok daha faydalı bir yasal düzenleme amaçlandığının altını çizdi. Markalar konusunda mevcut yasal düzenlemede bir sorun olmadığını, ancak Patent ve Tasarım konusunda ki bazı boşlukların bu düzenleme ile giderilmiş olacağını belirtti.
Sınai Mülkiyet başvurularına ilişkin sayısal veriler ile yaratılan katma değerin farklı olduğunu, bu konuda da Türkiye’de belli bir farkındalık oluştuğunun söylenebileceğini, Patent, Marka ve Tasarım başvuru rakamlarının bunu gösterdiğini, bir sonraki aşamanın ise bu başvuruların yüksek katma değerli Sınai Mülkiyet ürünlerine dönüşmesi olduğunu söyleyen Habip ASAN sözlerini şöyle tamamladı:

“Türkiye’nin 2023 hedefi, en az 10 uluslararası Marka yaratmak ve bu yolda bölgesel olarak ilerliyor, Avrupa’da, Ortadoğu ülkelerinde belli bölgelerde Türk markalarının kendilerine yer edinmeye başladığını söyleyebiliriz, tabi bu uzun bir süreç, iyi bir marka stratejisi yönetimi uygulanması gerekiyor. Bu konuda Ekonomi Bakanlığımızın, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın çeşitli teşvikleri var. Başvurularda sayısal başarıyı yakaladıktan sonra bir sonraki aşama olan katma değeri yüksek markaları, Patent ve Tasarımları da ülke olarak oluşturacağımıza inanıyorum.”

Devir Patent Tescil Ofisi.
Markanız Yurt Dışında Tescilli mi ?
Rüçhan Hakkı olarak da bilinen öncelik hakkı sayesinde bir marka sahibi ilk başvuru tarihinden itibaren 6 ay içerisinde yurtdışında tescil için başvuru yaparsa, koruma tarihi ilk başvuru tarihi olarak kabul edilir ve siz marka sahiplerine büyük avantaj sağlar. Rüçhan hakkından bağımsız olarak da yurtdışında marka tescil işlemleri yapılmaktadır.Yurtdışında markaların korunması için siz müvekkillerimizin talepleri ve ihtiyaçları doğrultusunda izlenebilecek alternatif yollar;Ülkesel Marka TesciliYurtdışında istenen ülkede o ülkenin kendi mevzuatlarına göre yapılabilecek marka başvurusudur. Diğer başvuru sistemlerine belirli avantajları ve dezavantajları vardır. Konu hakkında detaylı bilgi için uzman arkadaşlarımıza ulaşabilirsiniz.Yurtdışında marka tescil başvurusu ülkesel bazda (ulusal) yapılabildiği gibi çeşitli ülkeleri kapsayan toplu sistemlerle de yapılabilir. Tüm dünyada geçerli tek bir tescil sistemi mevcut o
Read more »

blogs

Markanız Yurt Dışında Tescilli mi ?
Yurtdışı Patent ( Uluslar Arası Patent PCT )
TÜBİTAK reformuyla 'sahipli Ar-Ge' modeli geliyor
Ailece robot üretiyorlar
İndirme Özelliği Nedeniyle Netflix`e Patent Davası Açıldı!
İÜ kimya alanında 2 yeni patent aldı
Patent Tescili
Marka Tescili